To nasza alternatywa dla kruchych rogalików...
Pyszne, kruche ciastka w kształcie serduszek lub pierożków, nadziane pysznymi, domowymi powidłami.
Z tego przepisu zawsze wyjdą idealnie kruche ciasteczka, rogaliki, pierożki lub spód do tarty bądź sernika.
Sami wybierzcie na co macie ochotę.
My z niego robiliśmy już chyba wszystko. Jest to przepis, który wiele lat temu, jakieś 20+, dostaliśmy od znajomej, jako przepis na ciasteczka ''przez maszynkę''.
Usunęłam tylko z niego proszek do pieczenia, a margarynę zastąpiłam masłem.
Pyszne, delikatne i kruche ciasteczka, musicie spróbować ... ♥
Składniki: 1 kostka masła, 2,5 szklanki mąki, 2 żółtka
1 szklanka cukru pudru, 1 laska wanilii,
powidła śliwkowe ( przepis TUTAJ),
cynamon
Przygotowanie
Utrzyj żółtka z ziarenkami z 1 laski wanilii. Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem, cukrem pudrem, dodaj żółtka i szybko wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące dodaj więcej mąki, jeśli za twarde dodaj 2-3 łyżki lodowatej wody.
Przygotowane ciasto zawiń w folię i chłodź w lodówce pół godziny.
Włącz piekarnik na 180 C. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 2 mm.
Z ciasta wykrawaj kółka, na środek każdego połóż łyżeczkę powideł, oprósz cynamonem i sklejaj jak pierogi.
Możecie zrobić jak my serduszka, wystarczy je wykroić, na jednym położyć powidła i przykryć drugim, sklejając brzegi widelcem.
Gotowe pierożki układaj na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
Ciasteczka piecz na złoty kolor ok. 10 minut w nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu posyp obficie cukrem pudrem.
Smacznego !
Maja
2 komentarze:
Piękne zdjęcia!
Dziękuję!
Prześlij komentarz