Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 21 grudnia 2017

Świąteczne karmelki z żurawiną i migdałami...

Co może być dobrym prezentem dla bliskich?  Smakołyki.
Ale nie byle jakie. Najlepsze będą takie, w które włożymy swoje serce. Takie, które stworzymy sami. To nie jest wcale trudne, a radości obdarowanej osoby gwarantowana.





Składniki:
500 ml śmietanki 36% (2 szklanki),
300 g cukru (1,5 szklanki),
100 g masła, 
20g miodu (1 łyżka),
½ szklanki posiekanej, suszonej żurawiny,
½ szklanki migdałów w płatkach, 
1 płaska łyżeczka cynamonu


Przygotowanie 

Przygotuj garnek z grubym dnem lub patelnię. Wlej śmietankę, dodaj cukier, miód i masło oraz cynamon. Podgrzewaj składniki cały czas mieszając.   Gotuj ok. 40 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Masa będzie gotowa kiedy zgęstnieje i nabierze brązowo-złotego koloru. Wykonaj test gęstości: odrobinę masy wrzuć do szklanki z zimną wodą. Jeśli stwardnieje jest gotowa. Zdejmij z ognia, rozmieszaj masę, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza, dodaj żurawinę i migdały. Masę wlej do formy wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na 4h. Pokrój na prostokątne cukierki i każdy zawiń w pergamin.   Forma np. 18x30 lub mniejsza. 





Smacznego!
Maja 🖤 





7 komentarzy:

dailies total pisze...

Super pomysł na prezent dla kogoś kto uwielbia słodycze :)

Julia pisze...

Uwielbiam domowe czekoladki, które nieraz lepiej smakują od sklepowych słodyczy.

Maria pisze...

Pycha!

Retio pisze...

Świetny przepis!

Ewa pisze...

Super pomysł!

Dinafem pisze...

Świetny przepis.

Marcin pisze...

Ciekawy przepis na zdrowe słodycze