Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 4 listopada 2012

Kruche serduszka z powidłami...


To nasza alternatywa dla kruchych rogalików...
Pyszne, kruche ciastka w kształcie serduszek lub pierożków, nadziane pysznymi, domowymi powidłami.

Z tego przepisu zawsze wyjdą idealnie kruche ciasteczka, rogaliki, pierożki lub spód do tarty bądź sernika.
Sami wybierzcie na co macie ochotę. 
My z niego robiliśmy już chyba wszystko. Jest to przepis, który wiele lat temu, jakieś 20+, dostaliśmy od znajomej, jako przepis na ciasteczka ''przez maszynkę''.
Usunęłam tylko z niego proszek do pieczenia, a margarynę zastąpiłam masłem.
Pyszne, delikatne i kruche ciasteczka, musicie spróbować ...














Składniki:   1 kostka masła, 2,5 szklanki mąki, 2 żółtka
                  1 szklanka cukru pudru, 1 laska wanilii,
                  powidła śliwkowe ( przepis TUTAJ),
                  cynamon

Przygotowanie
Utrzyj żółtka z ziarenkami z 1 laski wanilii. Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem, cukrem pudrem, dodaj żółtka i szybko wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące dodaj więcej mąki, jeśli za twarde dodaj 2-3 łyżki lodowatej wody.
Przygotowane ciasto zawiń w folię i chłodź w lodówce pół godziny.
Włącz piekarnik na 180 C. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 2 mm.
Z ciasta wykrawaj kółka, na środek każdego połóż łyżeczkę powideł, oprósz cynamonem i sklejaj jak pierogi.
Możecie zrobić jak my serduszka, wystarczy je wykroić, na jednym położyć powidła i przykryć drugim, sklejając brzegi widelcem.
Gotowe pierożki układaj na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
Ciasteczka piecz na złoty kolor ok. 10 minut w nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu posyp obficie cukrem pudrem.

Smacznego !
Maja







2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Piękne zdjęcia!

Unknown pisze...

Dziękuję!