Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 2 lipca 2012

Dżem truskawkowo-morelowy z płatkami róży...


Truskawki i morele nie raz już łączyłam w słoiku na zimę, ale nie dodawałam jeszcze płatków dzikiej róży...
Cudownie wkomponowały się w całość. Dodały niezwykłego aromatu i podkręciły kolor.
Tej słodyczy na pewno użyję podczas pieczenia bułeczek drożdżowych lub kruchych rogalików.

Skąd wziąć płatki róży?! Szczęśliwcy mieszkający nad morzem nie będą mieli z tym większych problemów... Wystarczy wybrać się na plażę... i nie trzeba wcale łamać przepisów wchodząc na wydmy...
W innych rejonach szukajcie na łąkach, w parkach, ogrodach, pytajcie znajomych...
Sezon na płatki róż jest w czerwcu, czasem też cały lipiec, w zależności od miejsca.












Składniki:   60 dag truskawek, 40 dag moreli,
                  garść świeżych lub suszonych płatków dzikiej róży,
                  50-60 dag cukru, 2-3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie
Przygotuj wyparzone słoiki. (więcej na temat przygotowania słoików TUTAJ )
Truskawki umyj, oderwij szypułki i przekrój na pół. Morele umyj, wyjmij pestki i pokrój w kostkę. W dużym garnku wymieszaj przygotowane owoce, płatki róży i cukier. Wstaw na mały ogień, mieszając doprowadź do wrzenia. Dodaj sok z cytryny i gotuj ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier, a owoce lekko się rozgotują. Wystarczy 2-3 minuty. Gotowy, gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i postaw dnem do góry na 5 minut. Po upływie tego czasu odwróć słoiki, kiedy ostygną, wieczka słoików powinny być wklęśnięte. Jeśli po wystygnięciu słoików nadal są wypukłe, mogły się dobrze nie zamknąć.
To żaden problem. W takim wypadku otwórz słoik, konfiturę przełóż do garnka, słoik i pokrywkę umyj, ponownie wyparz, zagotuj konfiturę i ponownie zawekuj.
Konfiturę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu w lodówce.

Smacznego !






Brak komentarzy: