Kiedy przychodzi ochota na coś pysznego, delikatnego i... słodkiego. Wystarczy nie cała godzina i mamy domowe bułeczki, które znikają tak szybko, że nie zdążą nawet wystygnąć. Jeśli nie pieczecie w domu bułek bo uważacie, że nie potraficie, że to zbyt czasochłonne to właśnie przepis dla Was. Zanim piekarnik się nagrzeje mam gotowe ciasto, a 20 minut później parzę sobie ręce i usta zajadając się tymi delicjami . Ja kocham z kubkiem gorącego mleka, ale oczywiście pasują też do porannej kawy...
W moim przepisie dodałam skórkę pomarańczową i konfiturę z pigwy, ale oczywiście możecie zamienić na skórkę cytrynową, albo w ogóle nie dodawać, a konfitura może być truskawkowa, gruszkowy dżem lub powidła ze śliwek, co kto posiada i lubi...
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 2 dag drożdży (świeże), 6 dag brązowego cukru,
40 dag mąki, 8 dag stopionego masła,
200 ml ciepłego mleka, 2 żółtka, cukier waniliowy
(torebka), skórka otarta z 1 pomarańczy, sól
Nadzienie: konfitura domowa z pigwy
Ponadto: 3 dag masła do posmarowania blachy, stopione masło
do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Zrób rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru, 100 ml mleka i 5 dag mąki. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na 5-10 minut do wyrośnięcia. Stopione masło wystudź, wymieszaj z żółtkami i resztą mleka. Dodaj rozczyn, pozostałą mąkę, cukier waniliowy, cukier, skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Ciasto zagnieć i przykryte ściereczką odstaw na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 200°. Z wyrośniętego ciasta zrób wałek, pokrój w plastry, na każdy plaster nałóż konfiturę, sklej bułeczkę i układaj sklejeniem do dołu, na blasze posmarowanej masłem. Bułeczki układamy blisko siebie żeby podczas rośnięcia się posklejały. Pieczemy ok.15-20 minut. Możecie jeszcze ciepłe bułeczki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz