Myślałam, dumałam i wydumałam...
Figi na tarcie z mielonych migdałów z prostym kremem z mascarpone.
Smakowite to wyszło.
Składniki: ciasto: 100 g migdałów blanszowanych*, 200 g mąki pszennej, 200 g masła,
100 g cukru pudru,
1 żółtko, szczypta soli
krem: 250 g serka mascarpone, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, laska wanilii
świeże figi 4-5 sztuk
* migdały blanszowane możesz kupić lub zrobić samodzielnie, co wyjdzie taniej. Wystarczy, że zalejesz migdały wrzątkiem na ok 20 minut. Odcedź i zalej zimną wodą. Ponownie odcedzić i skórka zejdzie z nich bez problemu. Potem migdały osusz.
Przygotowanie
Migdały delikatnie upraż na suchej patelni, następnie zmiel lub zmiksuj w blenderze.
Wymieszaj z mąką, solą i cukrem pudrem. Suche składniki wysyp na stolnicę i posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 170 C. Zrób krem. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj.
Figi umyj, pokrój w cienkie plasterki.
Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty wyścieloną pergaminem do pieczenia ( u mnie jak na zdjęciu zamiast dużej formy użyłam 4 małych).
Widelcem nakłuj dno tarty i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut. Podpieczoną tartę wyjmij, napełnij kremem i rozłóż plasterki fig. Wstaw ponownie do piekarnika na ok 30 minut.
Gotową tartę wyjmij i ostudź.
Smacznego !
Maja ♥
2 komentarze:
MMM wygląda pysznie <3
Pozdrawiam <3
Dziękuję i pozdrawiam również...
Prześlij komentarz