Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 1 października 2013

Figi na tarcie migdałowej z kremem waniliowym...


Myślałam, dumałam i wydumałam...
Figi na tarcie z mielonych migdałów z prostym kremem z mascarpone.
Smakowite to wyszło.






Składniki:   ciasto:   100 g migdałów blanszowanych*, 200 g mąki pszennej, 200 g masła,  
                              100 g cukru pudru, 
                              1 żółtko, szczypta soli
                  krem:    250 g serka mascarpone, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, laska wanilii
                              świeże figi 4-5 sztuk            

* migdały blanszowane  możesz kupić lub zrobić samodzielnie, co wyjdzie taniej. Wystarczy, że zalejesz migdały wrzątkiem na ok 20 minut. Odcedź i zalej zimną wodą. Ponownie odcedzić i skórka zejdzie z nich bez problemu. Potem migdały osusz.

Przygotowanie
Migdały delikatnie upraż na suchej patelni, następnie zmiel lub zmiksuj w blenderze.
Wymieszaj z mąką, solą i cukrem pudrem. Suche składniki wysyp na stolnicę i posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 170 C. Zrób krem. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj. 
Figi umyj, pokrój w cienkie plasterki.
Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty wyścieloną pergaminem do pieczenia ( u mnie jak na zdjęciu zamiast dużej formy użyłam 4 małych).
Widelcem nakłuj dno tarty i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut. Podpieczoną tartę wyjmij, napełnij kremem i rozłóż plasterki fig. Wstaw ponownie do piekarnika na ok 30 minut.
Gotową tartę wyjmij i ostudź.


Smacznego !
 Maja ♥


 



2 komentarze:

Wypieki Pauli pisze...

MMM wygląda pysznie <3
Pozdrawiam <3

Anonimowy pisze...

Dziękuję i pozdrawiam również...