Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 16 czerwca 2013

Rabarbarowo-morelowy placek z ricottą i migdałami... ♥


Proste ciasto ucierane, wzbogacone serkiem ricotta z dodatkiem rabarbaru, moreli i płatków migdałowych. Kawałek tego placka wprawi Was w cudowny nastrój...
Prawdziwie aromatyczna, owocowo-letnia rozkosz dla łasuchów.








Składniki:    

20 dag mąki, 10 dag masła, 25 dag serka ricotta, 10 dag brązowego cukru,
2 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 50 dag moreli,  
50 dag rabarbaru, garść płatków migdałowych, cukier puder

Przygotowanie
Umyj owoce. Rabarbar pokrój na nieduże kostki, morele przekrój na pół i wyjmij pestki.
Utrzyj masło z cukrem, nie przerywając ucierania dodawaj po 1 jajku. Połącz masę z serkiem ricotta, utrzyj ponownie. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ciasto. Część migdałów delikatnie upraż na suchej patelni, żeby wydobyć z nich aromat. Migdały i rabarbar wrzuć do ciasta.
Formę na ciasto wyłóż pergaminem, boki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wylej ciasto do blachy. Na wierzchu ciasta ułóż morele skórką do dołu. Posyp ciasto resztą płatków migdałowych. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C. Jeśli w środku ciasto będzie surowe, a góra zbyt szybko będzie się rumienić przykryj placek pergaminem lub folią aluminiową. Po upieczeniu placek posyp cukrem pudrem.


Smacznego !
Maja






1 komentarz:

Diana Marzejon pisze...

Wygląda tak, że aż ślinka cieknie ... serio :) Ależ musi być smaczne ...
pozdrawiam