Fasolada jest grecką zupą
wegetariańską, ale nie byłabym sobą gdybym nie dodała choć odrobiny wędzonego
boczku… ♥
Nie gotuję zup na wywarze mięsnym, zawsze na warzywach więc czasem dla lepszego smaku dodaję wędzonkę. Jeśli chcecie możecie dodać sobie dobrej kiełbasy, albo w ogóle zrezygnować z mięsa.
Nie gotuję zup na wywarze mięsnym, zawsze na warzywach więc czasem dla lepszego smaku dodaję wędzonkę. Jeśli chcecie możecie dodać sobie dobrej kiełbasy, albo w ogóle zrezygnować z mięsa.
Główne składniki tej zupy to
biała fasola i oliwa, a pozostałe składniki różnią się w zależności od regionu. Fasolada po mojemu to
syta i aromatyczna zupa, z duża ilością czosnku i warzyw. W związku z tym, że fasolę trzeba moczyć co
najmniej przez noc i potem gotować ok. 1 godzinę, dla głodnych i zapracowanych
proponuję jednocześnie wersję z fasolą z puszki...
foto: poważnieszczęśliwa
Wersja dla wytrwałych
Składniki: ½ kg suchej fasoli białej, 1 cebula, 2 średnie ziemniaki,
1 cukinia, 1
marchewka, 2-3 łodygi selera naciowego, 2-3 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 5 dag wędzonego boczku,
oliwa z oliwek, oregano, 1-2 liście laurowe, pieprz,
sól
Przygotowanie:
Suchą fasolę zalać w garnku
zimną wodą i odstawić na całą noc. Rano odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i
podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy. Wsypać fasolę i wlać 1,5 litra wody. Dodać liście laurowe, sól i
gotować około 1h. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki, a seler
naciowy w kostkę. Umytą cukinię również pokroić w słupki, a czosnek przecisnąć
przez praskę. Gdy fasola będzie już miękka, odkładamy z garnka kilka łyżek fasoli do miski, resztę zupy należy zmiksować. Dodajemy ziemniaki, marchewkę i
seler gotujemy 10-15 minut. Dodajemy cukinię, pokrojone pomidory z puszki, odłożoną fasolę i pokrojony w drobna kostkę boczek, gotujemy 5 minut. Zupę doprawiamy koncentratem, oregano, pieprzem i solimy do smaku.
Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody.
Jeśli jest dobra zjadamy...♥
Smacznego !
Wersja dla niecierpliwych
Składniki: 2 puszki fasoli białej, 1 cebula, 2 średnie ziemniaki,
1 cukinia, 1
marchewka, 2-3 łodygi selera naciowego, 2-3 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 5 dag wędzonego boczku,
oliwa z oliwek, oregano, 1-2 liście laurowe, pieprz,
sól
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i
podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy. Wsypać odsączoną fasolę i wlać 1,5 litra wody. Dodać
liście laurowe, sól i
gotować około 15-20 minut. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki, a
seler
naciowy w kostkę. Umytą cukinię również pokroić w słupki, a czosnek
przecisnąć
przez praskę. Gdy fasola będzie już miękka, odkładamy z garnka kilka
łyżek fasoli do miski, resztę zupy należy zmiksować. Dodajemy ziemniaki,
marchewkę i
seler gotujemy 10-15 minut. Dodajemy cukinię, pokrojone pomidory z
puszki, odłożoną fasolę i pokrojony w drobna kostkę boczek, gotujemy 5
minut. Zupę doprawiamy koncentratem, oregano, pieprzem i solimy do
smaku.
Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody.
Jeśli jest dobra zjadamy...♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz