Łączna liczba wyświetleń

piątek, 16 marca 2012

Szafranowa chałka i ślimaczki z kruszonką...

Wczorajsze niskie ciśnienie i pochmurny dzień sprawiły, że miałam ochotę na odrobinę słońca i zapachu drożdżowego ciasta w całym mieszkaniu.
Wiem, że wiosna powinna sprzyjać lżejszej diecie, ale wczoraj to nie był jeszcze ten czas...
Przepis niezwykle prosty i z możliwością przeróżnych modyfikacji. Można zrobić na słodko, ostro i neutralnie. Dziś podam wersję neutralną i z odrobiną słodyczy.
Z podanego przepisu wyjdą Wam 2 chałki i ok. 10 bułeczek ślimaczków,  których zawijanie nie  sprawiło trudności nawet mojemu czteroletniemu synkowi. A największą przyjemność sprawiło mi to, że mogłam tymi pysznościami poczęstować wspaniałą koleżankę, która skonsumowała to w ekspresowym tempie... ♥

W następnych postach podam Wam różne wersje tego prostego przepisu.



                                                      


Chałka

Ślimaczek z kruszonką







Składniki:   1 kg mąki pszennej, 5 dag drożdży (świeże), 10 dag masła,  

                  500 ml mleka, 1 g szafranu (pół łyżeczki) *,  
                  9 dag cukru brązowego, pół łyżeczki soli, 
* szafran to dość droga przyprawa, więc zamiast tego możecie dodać pół łyżeczki kurkumy
Składniki
kruszonka:  2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru brązowego
Ponadto:    żółtko do posmarowania bułek i chałki, kruszonka lub mak, cukier brązowy do posypania

Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko i podgrzać do 40 °C. W miseczce rozdrobnić drożdże z łyżeczką cukru, mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Na stolnicę lub do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól. Wlać rozczyn z drożdży, mleko z masłem oraz utarty w moździerzu  szafran lub kurkumę. Wymieszać składniki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (może być piekarnik na minimalną temp.). 
W tym czasie można zrobić szybko kruszonkę. Składniki na kruszonkę wymieszać i rozdrabniać palcami aż powstanie owa kruszonka. Jeśli klei się za mocno można dodać więcej mąki.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Ciasto dzielimy na pół. Z jednej połowy robimy 6 wałeczków i zwijamy to w 2 warkocze, dociskając końcówki żeby się nie rozkleiły podczas pieczenia. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy makiem, sezamem, cukrem lub kruszonką w zależności czy będzie to chałka na słodko czy nie. Ja nie sypałam niczym. Z reszty ciasta robimy małe wałeczki i zwijamy je w ślimaczki, dociskając koniec żeby się nie rozwinęły. Ślimaczki smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką. Komu nie chce się robić kruszonki sypie obficie brązowym cukrem... Kładziemy na blasze. Bułeczki pieczemy około 15-20 minut w 180 °C. Chałka jest spora więc może piec się do 5 minut dłużej. Ja piekę na najniższym poziomie. 
Po wyjęciu chałki dobrze jest studzić na kratce, żeby nie zapocił się spód, ślimaczki nie koniecznie.

Smacznego !

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

poprosze :)