Kruche ciasteczka pełne cudownych aromatów. Cynamon i limonka razem łącza się w wyjątkowy smak i zapach, który kojarzy się ze Świętami. Mąka orkiszowa, cukier trzcinowy dodatkowo ''podkręcają" ich wyjątkowość.
Mistrzem lukrowania ciasteczek nie jestem, ale co do smaku i kruchości możecie mi zaufać
Ciasteczka zazwyczaj piekę dla najmłodszego lub w prezencie dla bliskich, ale te... pochłonęłam sama... ♥
Składniki: 250 g mąki orkiszowej do wypieków,
125 g masła,
135 g drobnego cukru trzcinowego,
1 jajko,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki świeżo startej kory cynamonu,
1 łyżeczka startej skórki z limonki,
szczypta soli
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i skórkę z limonki.
Dodaj masło i posiekaj razem z mąką. Dodaj jajko i wyrób rękoma miękkie ciasto.
Schłodź ciasto w lodówce, ok. 30 minut.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na grubość 3 mm i za pomocą foremek wytnij dowolne kształty.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Smacznego !
Maja ♥
2 komentarze:
Ciastka właśnie upieczone, wyszły super! :)))
Dzięki za przepis, bo byłam już zmęczona pierniczkami, a te przepięknie pachną i nie trzeba czekać tygodniami, aż dadzą się ugryźć ;)
Dziękuję za miłe słowa! Smacznego!
Prześlij komentarz