Prostota, która sprawia wiele radości i pomaga w chwilach dużego zapotrzebowania na coś małego i bardzo słodkiego.
Niech was nie zniechęci czas gotowania.
Przyznam też, że idealne wyszły mi dopiero za 3 razem, ale musicie koniecznie spróbować ♥ ♥ ♥
2 szklanki (500ml) śmietanki 36%,
1 laska wanilii
Przygotowanie
Do małego garnka z grubym dnem wlej śmietankę i wsyp cukier. Przekrój wzdłuż laskę wanilii, wydłub z niej ziarenka i dodaj do śmietanki. Laskę wanilii również włóż do garnka. Śmietankę podgrzewaj na małym ogniu, mieszając co chwilę. Gotuj około 45 minut mieszając. Co jakiś czas sprawdź na talerzyku poziom tężenia masy. Uważaj żeby masa się nie przegotowała za mocno.
Gotową masę możesz wlać do małych foremek lub do pojemnika. Po ostygnięciu masę możesz pokroić na małe cukierki i zawinąć w papierki lub folię.
Smacznego !
Maja ♥
1 komentarz:
Właśnie idę zrobić :) Będzie słodko.... Czekałam i czekałam na ten przepis. W mojej "babcinej książce" nie znalazłam. Muszę ją dokładniej prześwietlić :)
Ściskam
Prześlij komentarz