Marcepan... ta wyjątkowa i uwielbiana masa to nic innego jak połączenie migdałów i cukru...
Używana głównie do robienia pralinek, ozdób na tory, bądź do pokrycia czy przełożenia ciast.
Może być również jednym ze składników kruchych ciasteczek.
Przepis na ciasto podstawowe z marcepanem pochodzi ze starej książki z Wielkiej Brytanii, którą kiedyś przywiózł Tata.
Pomyślałam ze marcepan idealnie skomponuje się z domowymi powidłami piernikowymi i skórką z cytryny.
Moje marcepanowe choinki... wyszły przepyszne!
Przepis na ok. 30 ciasteczek
Składniki: 170 g mąki, 50 g cukru, 60 g masy marcepanowej,
90 g masła, 2 żółtka, skórka otarta z cytryny, 2 łyżki powideł piernikowych lub zwykłych
szczypta soli, cukier puder do posypania
Przygotowanie
Przesiej mąkę do miski i dodaj sól. W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem na puszysta masę.
Dodaj żółtka, masę marcepanową, powidła i skórkę otartą z cytryny. Do masy dodawaj po łyżce mąki i miksuj.
Kiedy dodasz całą mąkę, skończ miksować i wyrabiaj chwilę ciasto rękami. Ciasto możesz schłodzić w lodówce, ok. 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 170C.
Wyłóż blachy pergaminem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na grubość 4 mm, za pomocą wykrawaczki wytnij kształty i układaj na blasze. Piecz ok. 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Ciastka powinny się lekko zarumienić.
Po upieczeniu pozostaw ciastka do ostygnięcia na blaszce. Posyp obficie cukrem pudrem.
Smacznego !
Maja ♥
2 komentarze:
Na 100 % pycha
Jak one wyglądają smacznie. Yummy.
Prześlij komentarz