Brzoskwinie, kiedy jest na nie sezon, warto przerobić na kilka słoików słodkich dżemów. To prawdziwe słońce w słoiku. Do przetworów najlepiej wybrać te krajowe, które nie leżą w chłodniach i dłużej dojrzewają na słońcu.
Nawet jeśli z robieniem dżemu mierzysz się pierwszy raz, ten z brzoskwiń wyjdzie Ci na pewno.
Tym razem dodałam do brzoskwiń skórkę i sok z limonki. Przez to owoce wchłonęły trochę egzotyki.
W smaku są bardziej wyraziste i mniej słodkie...
Wspaniałe połączenie !
Przygotowanie
Obierz brzoskwinie ze skórki, najlepiej je naciąć i sparzyć. Pokrój drobno i wrzuć do garnka. Dodaj skórkę otartą z całej limonki i sok z niej wyciśnięty. Dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu. Mieszaj, żeby owoce się nie przypaliły. Kiedy owoce się rozgotują, a cukier rozpuści dżem zrób test. Na talerzyk wyłóż łyżeczkę dżemu i po chwili sprawdź gęstość. Jeśli będzie już odpowiednia, gorący dżem nałóż do wyparzonych słoików i zakręć. Odstaw do góry dnem na 5 minut. Przechowuj w ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowuj w lodówce.
Smacznego !
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz