Były figi nadziewane na słodko i na tarcie migdałowej, czas zrobić coś innego...
Szybki przegląd lodówki i jest pomysł. Zapiekane figi z kozim serem i dodatkiem orzechów włoskich to propozycja na przystawkę.
Kilka minut pracy w kuchni i efekt zaskakujący.
Składniki: 4 świeże figi,
200 g koziego sera pleśniowego
(możesz użyć innego sera, dodałam też oscypek z koziego mleka),
orzechy włoskie łuskane, pieprz
Przytowanie
Nagrzej piekarnik do 180°C. Umyj figi i wytrzyj papierowym ręcznikiem do sucha. Przekrój każdą figę na krzyż do połowy i włóż po jednej do żaroodpornych kokilek. Ser pokrój w plastry i nadziej nim figi. Na wierzchu połóż włoskie orzechy. Przypraw grubo mielonym, czarnym pieprzem. Piecz w nagrzanym piekarniku 10-15 minut. Podaj do jedzenia w kokilkach. Dobrze będą się komponować z lekką sałatka z rukoli.
Smacznego !
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz