Myślicie, że zrobienie jej to coś trudnego?! Samo gotowanie trwa bardzo krótko. Największym problemem jest pojechać na plażę lub łąkę i zebrać płatki dzikiej róży. Ja zawsze wybieram dzień słoneczny i przy okazji się opalam. Potem trzeba odciąć białe końcówki płatków, żeby nie dawały goryczki.
A reszta już prosta...
Przepis na 1 słoik 200 ml
Składniki: 1,5 szklanki płatków dzikiej róży, 1 szklanka cukru,
1/2 szklanki wody, 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Odmierz 1,5 szklanki płatków, bez białych końcówek. Z cukru i wody ugotuj w rondelku syrop. Kiedy cukier się rozpuści, wrzuć płatki róży i dodaj sok z cytryny. Gotuj mieszając, żeby konfitura się nie przypaliła. Kiedy płatki rozgotują się dając piękny, ciemny kolor i konfitura zacznie gęstnieć przelej do wyparzonych słoików i zakręć. Odstaw na 5 minut do góry dnem.
Najlepsza do domowych pączków...
Smacznego !
''Mamusiu... kończysz już zdjęcie robić? Bo ja chcę to ciastko...''
Moje kochane, rozpraszające dziecko - łasuch...
♥♥♥
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz