Truskawki... ♥
Kiedy najemy się ich do syta, zrobimy z nich wszystkie możliwe desery, ciasta, torty... czas na zachowanie ich smaku na zimowe tęsknoty za latem.
Ta konfitura na pewno Wam zasmakuje. Robię czasem orientalny mus z truskawek więc pomyślałam, że konfitura z dodatkiem goździków i świeżo tartego cynamonu będzie wyśmienitym pomysłem.
Truskawki uwielbiają goździki i cynamon!
Zróbcie choć mały słoik tych pyszności...
Przepis na ok. 3-4 małe słoiki o pojemności 200 ml
Składniki: 1 kg truskawek, 700 g cukru, cynamon, goździki,
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Truskawki umyj, usuń szypułki i odrzuć zepsute owoce. Pokrój na połówki lub ćwiartki. Wrzuć do garnka, zasyp cukrem, wymieszaj dokładnie i odstaw na 15-30 minut. Do garnka dorzuć kilka goździków (ok. 10), cynamon (ok. 1/4 płaskiej łyżeczki), sok z cytryny.
Wstaw garnek na mały ogień i gotuj konfiturę mieszając co jakiś czas.
Zrób próbę gęstości wylewając łyżeczkę konfitury na talerzyk. Jeśli będzie gotowa, zgęstnieje i zrobi się sztywna. Jeżeli tak się nie stanie możesz gotowanie konfitur rozłożyć na 2 dni. Wystarczy konfiturę ostudzić i schować do lodówki, a drugiego dnia znów zagotować i poczekać aż zgęstnieje. Gotową konfiturę nałóż do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem na 5 minut.
Smacznego !
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz