Tylko jakiego właściwie?! Szybki przegląd lodówki: śmietanka 30%, jogurt, masło... W szafce brak mąki, ale za to są płatki owsiane i wiórki kokosowe pozostałe z produkcji lodów kokosowych...
Takie owoce potrzebują wyjątkowej oprawy więc i tarta wyjątkowa wyszła... ♥
Nie wiedziałam jakie są proporcje na taką tartę z płatków, ale zrobiłam coś na wzór ciasteczek owsianych i wyszło...
Składniki: Ciasto: 1/2 kostki masła, 1,5 szklanki płatków
owsianych górskich, 0,5 szklanki otrębów owsianych, 2
łyżki kakao, 150 g cukru pudru, ok. 1 łyżka mąki
Krem: 250 ml śmietanki 30%, 400 g jogurtu greckiego
10% tłuszczu, 1/2 szklanki cukru pudru, garść wiórków
kokosowych, 2 czubate
łyżeczki żelatyny,
owoce: porzeczka czarna, czerwona, truskawki, jagody...
Przygotowanie
Ciasto: w garnuszku sklaruj masło z cukrem pudrem i kakao, mieszając dokładnie. Dodaj płatki owsiane i otręby. Oprósz delikatnie mąką i wyrób lekko ciasto. Lepiej jak ciasto będzie mokre i klejące, jak przesadzisz z mąką będzie zbyt twarde.
Małą tortownicę wyłóż pergaminem do pieczenia i wyklej ciastem formując wyższy bok, który utrzyma krem. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika do 180 C na około 30 minut. gotowa wyjmij i ostudź.
W tym czasie przygotuj krem:
Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody, kiedy napęcznieje podgrzewaj lekko aż do rozpuszczenia. Ostudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, nie przerywając ubijania dodaj pod koniec jogurt i wiórki kokosowe. Na koniec dodaj żelatynę, wymieszaj delikatnie.
Kremem wypełnij tartę, na wierzchu ułóż owoce.
Deser schłodź w lodówce przez przynajmniej 4h.
Smacznego !
Maja ♥
2 komentarze:
Ojej jaka pychotka :) I taka zdrowa ... dziękuję za przepis :)
buziak
:-) no taka troszkę zdrowsza...
Prześlij komentarz