Łączna liczba wyświetleń

sobota, 2 marca 2013

Ciasto jogurtowe z gruszkami i bananami...


Korzystając z przepisu na keks jogurtowy, zrobiłam nowe ciasto, które na pewno zadowoli niejednego łasucha. Część mąki zamieniłam na razową, dodałam owoce i brązowy cukier i powiem Wam efekt przerósł moje oczekiwania.
Jest pyszne... uwielbiam takie miksy z których wychodzi nowe,

Dzięki owocom, jogurtowi i dodaniu mąki razowej możemy mówić, że to zdrowa wersja ciasta.
A jaka jest prawda?
Kogo to obchodzi... najważniejsze, że ciasto jest przepyszne.
Jak widać na zdjęciu małe raczki tuż po wyjęciu ciasta z piekarnika już sięgały po ten cudowny aromat gruszek i cynamonu... ♥











Składniki:   30 dag jogurtu typu greckiego, 3 jaja,
                  3/4 szklanki cukru brązowego, 1,5 szklanki mąki pszennej,
                  1/2 szklanki mąki razowej (typ 2000), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
                  5 dag masła, 2 banany 3-4 gruszki , cynamon, szczypta soli


Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 170°C
W naczyniu roztrzep jogurt z jajkami. Dodaj cukier i wymieszaj. Sklaruj masło, ostudź i dodaj do masy. Stopniowo dodawaj wymieszane ze sobą obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem. Mieszaj do momentu, aż ciasto stanie się gładkie. Banany obierz, pokrój w plastry i dodaj do ciasta.
Ciasto wlej do uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąka tortownicy. Obierz gruszki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Połówki układaj na wierzchu ciasta wypukłym do góry. Na końcu oprósz ciasto cynamonem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-45 minut.
Po upieczeniu ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego !



1 komentarz:

Anonimowy pisze...

pyszne!