Proponuję Wam z tej okazji moje danie z łososiem, który łączy się ze delikatna cukinią i wyraźnym aromatem niebieskiego sera pleśniowego..
Lekkie, kolorowe i pachnące jak wiosna danie...
Składniki: makaron farfalle, 2-3 ząbki czosnku, 20 dag łososia wędzonego na gorąco, 1 cukinia,
10-15 dag niebieskiego sera pleśniowego (gorgonzola, roquefort, lazur),
3-4 łyżki mascarpone (ew. 150-200 ml gęstej śmietany 22%), pieprz, sól, oliwa
Przygotowanie
Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy i zgniecionych ząbków czosnku. Cukinię umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż delikatnie cukinię. Posól. Po kilku minutach dodaj mascarpone lub śmietanę oraz pokruszony ser. Mieszając, podgrzewaj krótko, aż zrobi się kremowy sos. Na koniec dodaj kawałki łososia, wymieszaj. Gotowy sos podaj z makaronem, potrawę oprósz czarnym pieprzem i posyp pokruszonym, niebieskim serem.
Smacznego !
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz