Pamiętacie? ''Najłatwiejsze ciasto w świecie... tak, tak, tak ... "
Taki sobie na szybko placek ze śliwkami..., ale bardzo smaczny.
Prosty, zawsze Wam wyjdzie.
Jeśli po pracy macie ochotę na świeże, domowe ciasto, a mało czasu, spróbujcie mojego przepisu.
Każdy sobie z nim poradzi ... ♥
Uwaga! Ciasto szybko znika, prosto z blachy.
Składniki: 50 dag śliwek, 1 kostka masła , 1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
płatki migdałowe, cynamon, cukier puder do posypania
Przygotowanie
Umyj sliwki, przekrój i usuń pestki.
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywna pianę, następnie dodaj cukier i ubijaj nadal na sztywno.
Do ubitej już piany wrzucaj kolejno jedno żółtko, nie przerywając mieszania. Potem dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Roztop masło, ostudź, a następnie chłodne dodaj do masy. Wymieszaj ponownie. Formę ( u mnie tortownica śr. 24 cm), wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej ciasto do formy. Na wierzchu ciasta połóż śliwki, rozcięciem do góry.
Oprósz każdą śliwkę cynamonem.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut.
Po wyjęciu posyp ciasto obficie cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz