Koniec lata jest tak bogaty w owoce, które nadają się pod kruszonkę, że chciałoby się jeść ten deser codziennie...
Jeszcze są maliny, jeżyny, jagody, brzoskwinie... i już jabłka, gruszki i śliwki... Łączenie tych smaków jest możliwe tylko teraz.
Wyobraźcie sobie... ulubione owoce z kruszonką na ciepło i do tego zimne lody ... ♥
Ciężko wyobrazić sobie łatwiejszy i smaczniejszy deser na późne lato.
Dziś propozycja owoców leśnych z kruszonka kokosową.
Składniki: 50 dag owoców leśnych (maliny, borówka amerykańska, maliny), 2 nektarynki,
15 dag masła, 1 szklanka brązowego cukru, 1 szklanka mąki,
10 dag wiórków kokosowych,
1/4 łyżeczki soli, masło do formy,
dodatkowo: lody śmietankowe, waniliowe lub kokosowe
Przygotowanie
Owoce umyj. Nektarynkę pokrój w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż w nim owoce. Posyp 4 łyżkami brązowego cukru. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Masło posiekaj z mąką, cukrem, solą. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj składniki, rozcierając palcami tak żeby powstała kruszonka. Posyp owoce kruszonką. Crumble piecz na środkowym poziomie piekarnika ok. 20 minut. Owoce muszą być miękkie, a kruszonka zrumieniona.
Podawaj ciepłe, konieczne z lodami.
Chociaż na zimno tez pyszne...
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz