Łączna liczba wyświetleń

sobota, 7 lipca 2012

Lody truskawkowe ze szczyptą imbiru...

Dziś trochę inne lody, bardziej tłuste... ale tak lubię.
Pyszne lody truskawkowe to marzenie wielu osób.
Często do truskawek dodaje goździki lub cynamon, ale dziś dodałam coś nowego - imbir.
Lody dzięki temu zyskały niezwykły, orzeźwiający smak, który cudownie umila upalne dni...

Chociaż nie jestem typową''lodozjadaczką'', zjadłam dziś pół litra tych lodów...
...więc jeśli dbacie o linię, zróbcie sobie może pół porcji albo podzielcie się z kimś kogo lubicie...


Przepis na ok. 500-600 ml











Składniki:   500 g truskawek, 100 g cukru pudru,
                 125 g serka mascarpone, 125 ml śmietanki 36%,
                 2-4 szczypty imbiru w proszku

Przygotowanie
Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj wraz z cukrem pudrem. W misce wymieszaj serek mascarpone ze śmietanką ( możesz śmietankę wcześniej lekko ubić). Do masy dodaj zmiksowane truskawki i 2 szczypty imbiru lub w/g uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową masę wlej do pojemnika lub foremek na lody. Lody włóż do zamrażalnika na ok. 6 godzin. Jeśli masz czas, przynajmniej raz na godzinę przemieszaj lody, by nie powstały kryształki lodu. Ten zabieg może zniechęcić do zrobienia domowych lodów, więc kto czasu nie ma, niech to zdanie pominie.
Lody domowe potrzebują więcej czasu na rozmrożenie niż te kupne, pamiętaj więc o wcześniejszym wyjęciu ich z zamrażalnika.

Pamiętaj, lody możesz zrobić również z owoców mrożonych.
Smacznego !





                  

1 komentarz:

Kuchnia Ilony pisze...

Mniam, choć nie szaleję za truskawkami, to wersja z mascarpone mnie zaintrygowała. Ściskam