Łączna liczba wyświetleń

środa, 16 maja 2012

Owsiane ciasteczka z nutą wanilii...

Zamiast kupować, lepiej zrobić własne, zdrowe ciasteczka. Macie wtedy pewność co do jakości składników. Warto je upiec i brać sobie na drogę lub do pracy jako przekąskę. Sami możecie regulować ilość cukru i dodatków.
Robi się je bardzo szybko i łatwo.
Do tego naturalny jogurt, owoc i zdrowe śniadanie zaliczone ...
Polecam szczególnie dla małych łasuchów. 

Przepis na jedną blachę, ok. 25 szt.










Składniki:   10 dag miękkiego masła, 1/2 szklanki drobnego brązowego cukru (ew. białego),
                  1 jajko, 1/2 szklanki mąki pszennej,  
                  1,5 szklanki płatków owsianych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
                  1 laska wanilii, garść rodzynek i płatków migdałowych

Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180°C. Masło utrzyj z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodaj jajko ubij na puszystą masę. Przesiej do masła mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj płatki owsiane, rodzynki i płatki migdałowe. Wymieszaj wszystkie składniki bardzo dokładnie mikserem.
Blachę wyłóż pergaminem do pieczenia, układaj z ciasta kulki wielkości dużego winogrona. Zrób większe odstępy, żeby podczas pieczenia ciasteczka się nie zlały. Piecz w nagrzanym piekarniku 12-15 minut. Wyjmij z piekarnika, pozostaw na blaszce 10-15 minut do ostygnięcia.
Ciasteczka można przechowywać 2-3 tygodnie w puszcze lub słoiku.

Smacznego !





1 komentarz:

Anonimowy pisze...

PYSZNOŚCI, WIEM CO PISZE PONIEWAŻ MIAŁAM TEN ZASZCZYT SKOSZTOWAĆ :)

Magdalena Sztejman