Łączna liczba wyświetleń

sobota, 19 maja 2012

Rolada ze szparagów w szynce...


Nad tym daniem myślałam ze trzy dni...
Chciałam ugotować coś wysmakowanego, a zarazem prostego, koniecznie ze szparagami. Ponieważ, mimo iż smakują gotowane na parze z samym masłem wyśmienicie, zasługują na luksusową oprawę ...
Ta potrawa naprawdę nie sprawi kłopotu nawet osobie, która dopiero zaczyna przygodę z gotowaniem.
Dzięki niej możecie kogoś zaskoczyć wykwintnym daniem.
Na obiad podałabym do tego młode ziemniaczki gotowane ze skórką i polane masłem...
... a na kolację z zieloną sałatą z sosem winegret.
Tak pyszne i szybkie danie musicie spróbować choć raz ...














Składniki:   1 pęczek szparagów,  2 kulki sera typu mozzarella (po 125g),
                  8-10 plastrów szynki (np. parmeńska, prosciutto, szwarcwaldzka), 
                  100 g niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola, Lazur),
                  1/2 szklanki  śmietany 18-22%, 2 łyżki masła, pieprz, sól

Przygotowanie
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce, obierz chyba, że są młodziutkie. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Do wrzątku wrzuć szparagi, podgotuj delikatnie 1-2 minuty, tylko żeby lekko zmiękły.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Szparagi odcedź. Szkło żaroodporne wysmaruj masłem. Układaj plasterki szynki na zakładkę, tak żeby można było zawinąć potem szparagi (patrz zdjęcie). Na szynkę połóż  5-6 plastrów mozzarelli, na to ułóż szparagi. Na górę znów połóż plastry mozzarelli. Przypraw pieprzem. Zawiń szparagi szynką. Z niebieskiego sera  pleśniowego ukrój kilka cieniutkich plastrów, ułóż na samej górze rolady. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok.10 minut. W tym czasie przygotuj sos: resztę niebieskiego sera pokrusz, podgrzej na patelni, rozprowadź śmietaną, wymieszaj. Po 10 minutach wyjmij roladę, polej sosem i piec jeszcze 5-10 minut.
Jeśli nie lubicie zbyt słonego smaku, zrezygnujcie z położenia na górę plasterków niebieskiego sera.
Ale pamiętajcie o sosie.

Smacznego !
                   
                 


Brak komentarzy: