Łączna liczba wyświetleń

352529

wtorek, 27 marca 2012

Francuskie ciasto ze szpinakiem...

Szpinak...♥, kolejne ukochane przeze mnie warzywo. Pierwszy raz poczęstował mnie nim mój brat, duszonym na masełku z dużą ilością czosnku i jajkiem. Szpinak, jeśli jest źle przyrządzony jest niesmaczny, więc mało osób go lubi. Jednak potrawy z jego dodatkiem mogą być pyszne i przede wszystkim bardzo zdrowe.
Najlepszy szpinak jest oczywiście świeży,  ponieważ mrożony traci swoje właściwości. Poza tym nie wygląda już tak apetycznie. Ja mimo wszystko w czasie sezonu na szpinak, oprócz zajadania się nim w ogromnych ilościach,  mrożę część, bo lubię mieć zawsze pod ręką...
Dziś przepis na proste i szybkie danie ze szpinakiem. Główne składniki to szpinak i ciasto francuskie, które w mojej lodówce są zawsze. Do tego przepisu świetnie pasuje na wierzch mozzarella, feta lub inny ulubiony ser,  ja dziś miałam tylko Goudę.
Potrawa ta jest idealna na obiad lub lekką kolację.
Ja miałam dziś takie śniadanie...♥






                                                        

Składniki:   25-30dag ciasta francuskiego (świeżego lub rozmrożonego),
                  20 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego), 20 dag pieczarek,
                  1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku,  oliwa,
                  2 łyżki masła,  mieszanka ziół prowansalskich, pieprz, sól

Przygotowanie
Zgniatamy nożem lub ręka czosnek, obieramy i siekamy bardzo drobno. Masło i 2 łyżki oliwy rozgrzewamy w rondelku, na małym ogniu.  Dodajemy czosnek, ma się tylko lekko zeszklić. Wrzucamy posiekany szpinak i krótko go dusimy dodając sól i odrobinę czarnego pieprzu. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy cienko w piórka. Ciasto francuskie kładziemy na blachę, wyłożoną pergaminem do pieczenia. Na ciasto nakładamy szpinak, cebulę, pieczarki i paprykę. Wszystko posypujemy ulubionym serem (pokruszona fetą, oscypkiem, mozzarellą, lub utartym żółtym). Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i solimy. Placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut.

Smacznego !


                

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Wspaniały przepis! W sobotę będzie u mnie na obiad coś nowego, ale jakiego smacznego!
Dziękuję za inspirację