Łączna liczba wyświetleń

środa, 21 marca 2012

Zupa brokułowa z curry...


Jedna z najszybszych i najzdrowszych zup jakie robię. Przygotowanie jej to zaledwie pół godziny. Głównym składnikiem jest brokuł, warzywo które ma mnóstwo witamin i mikroelementów. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego działa antydepresyjnie, ponieważ podnosi poziom hormonu serotoniny, o czym przypomniała mi dziś Ania...♥ 
Zupę należy gotować możliwie krótko, żeby warzywa nie straciły na wartości. Taka zupa z dodatkiem curry zachwyca nie tylko smakiem, ale też pięknym słonecznym kolorem z dodatkiem pięknej zieleni. 
Tłustą śmietanę możecie zastąpić jogurtem typu greckiego który ma np. 10% tłuszczu.
Zapraszam na moją ''antydepresyjną'' zupę…♥











Składniki:   1 litr bulionu warzywnego (dla wygodnych z kostki), 1 brokuł, 
                  3 ziemniaki (najlepiej młode), 1/2 czerwonej papryki, 
                  2 łyżeczki proszku curry, 2 szklanki mrożonki marchewka z  
                  groszkiem, 20 dag gęstej śmietany do zup 18%,sól, pieprz

Przygotowanie
Gotujemy bulion. Ziemniaki myjemy kroimy w kostkę. Brokuł myjemy, dzielimy na małe różyczki. Paprykę kroimy w cienkie paski. Do gotującego się na małym ogniu bulionu wrzucamy najpierw ziemniaki. Po 5 minutach brokuł. Gdy brokuł zmięknie dorzucamy marchewkę z groszkiem i paprykę. Gotujemy ok. 5 minut, aż składniki będą lekko miękkie. Dodajemy 2 łyżeczki curry, śmietanę, pieprz i sól. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Szybko?!

Smacznego !



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

No wiec ugotowalam. Jako wielkiej milosniczce zup ten przepis od razu wpadl mi w oko...i musze stwierdzic, przepyszna! Zajadalismy sie z Adasiem przez dwa dni (we Wloszech nie nauczyli mojej drugiej polowy jesc zup, che palle!).
Dziekuje ci Kochana za te chwile kulinarnej radosci, nastepny bedzie krupnik z fasola...mniam!

~E

Unknown pisze...

Cieszę się, że Adasiowi smakowała, bo mój szkrab nie zasmakował... Niedługo nowe przepisy :)