Jedna z najszybszych i
najzdrowszych zup jakie robię. Przygotowanie jej to zaledwie pół godziny. Głównym
składnikiem jest brokuł, warzywo które ma mnóstwo witamin i mikroelementów. Dzięki
dużej zawartości kwasu foliowego działa antydepresyjnie, ponieważ podnosi poziom
hormonu serotoniny, o czym przypomniała mi dziś Ania...♥
Zupę należy gotować możliwie krótko, żeby warzywa nie straciły na wartości. Taka
zupa z dodatkiem curry zachwyca nie tylko smakiem, ale też pięknym słonecznym kolorem z dodatkiem pięknej zieleni.
Tłustą śmietanę możecie zastąpić jogurtem typu greckiego który ma np. 10% tłuszczu.
Zapraszam na moją ''antydepresyjną'' zupę…♥
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 1 litr bulionu
warzywnego (dla wygodnych z kostki), 1 brokuł,
3 ziemniaki (najlepiej młode), 1/2 czerwonej papryki,
2 łyżeczki
proszku curry, 2 szklanki mrożonki marchewka z
groszkiem, 20 dag gęstej śmietany do zup 18%,sól, pieprz
Przygotowanie
Gotujemy bulion. Ziemniaki myjemy
kroimy w kostkę. Brokuł myjemy, dzielimy na małe różyczki. Paprykę kroimy w cienkie paski.
Do gotującego się na małym ogniu bulionu wrzucamy najpierw ziemniaki. Po 5 minutach
brokuł. Gdy brokuł zmięknie dorzucamy marchewkę z groszkiem i paprykę. Gotujemy
ok. 5 minut, aż składniki będą lekko miękkie. Dodajemy 2 łyżeczki curry, śmietanę, pieprz i sól. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Szybko?!
Smacznego !
2 komentarze:
No wiec ugotowalam. Jako wielkiej milosniczce zup ten przepis od razu wpadl mi w oko...i musze stwierdzic, przepyszna! Zajadalismy sie z Adasiem przez dwa dni (we Wloszech nie nauczyli mojej drugiej polowy jesc zup, che palle!).
Dziekuje ci Kochana za te chwile kulinarnej radosci, nastepny bedzie krupnik z fasola...mniam!
~E
Cieszę się, że Adasiowi smakowała, bo mój szkrab nie zasmakował... Niedługo nowe przepisy :)
Prześlij komentarz