Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 11 sierpnia 2016

Drożdżówki z mascarpone, porzeczkami i różaną kruszonką...

Żadne lato nie może obejść się bez drożdżowego ciasta z owocami.
Czy będą to drożdżówki z kruszonką, rogaliki, jagodzianki, bułeczki czy placek nie ma znaczenia.
To zawsze obowiązkowa pozycja na letnim stole do popołudniowej kawy. Moja propozycja na dziś to pyszne drożdżówki ''ósemki'' z delikatnym serkiem mascarpone, żółtymi porzeczkami i pyszną różana kruszonką. Porzeczki właśnie dojrzały na krzaku w ogródku i stały się inspiracja do tych pysznych drożdżówek.
Oczywiście możecie dodać dowolne owoce, jednak kwaśne porzeczki polecam najbardziej.
Pisałam ostatnio o moim ulubionym wykorzystaniu cukru różanego. Kruszonka. 
Oprócz wyjątkowego smaku, ma piękny różowy kolor, dzięki czemu wypieki wyglądają wyjątkowo apetycznie.





Przepis na ok. 15 dużych drożdżówek

Składniki:
ciasto:

1kg mąki pszennej, 50g świeżych drożdży lub 14g suchych (4 łyżeczki), 200g masła,
150g drobnego cukru, 500 ml mleka, 1/4 łyżeczki soli, 

nadzienie:

250 g serka mascarpone, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szklanka żółtych porzeczek,

kruszonka:

4 łyżki cukru różanego, 4 łyżki masła, 6 łyżek mąki
+
1 żółtko i 3 łyżki mleka do smarowania drożdżówek



Przygotowanie
Podgrzej mleko w garnku do temperatury 40° C. Do małej miski pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, mąki i 3 łyżki ciepłego mleka, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Do reszty ciepłego mleka dodaj masło i mieszaj do momentu rozpuszczenia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól. Wlej rozczyn z drożdży i wymieszaj z mąką. Dodaj mleko z masłem, wymieszaj składniki i wyrób ciasto.
Ciasto drożdżowe zagniataj co najmniej 10 minut.
Gotowe przykryj ściereczką i odstawi na przynajmniej 0,5 godziny do wyrośnięcia. Latem ciasto drożdżowe rośnie najlepiej :) 
Zrób farsz. Serek mascarpone roztrzep z cukrem i żółtkiem.
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, piekarnik nagrzej do 180 °C.
Ciasto podziel na ok. 15 kawałków. Z każdego kawałka ciasta zrób wałek i zawiń w "ósemkę", koniec dociskając, żeby się skleił.
Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Do zagłębień w "ósemkach" włóż łyżkę masy z mascarpone, a na wierzchu ułóż porzeczki. Zrób kruszonkę: wymieszaj masło z cukrem, mąką
i rozkrusz palcami. Posmaruj drożdżówki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posyp różaną kruszonką i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Drożdżówki pieczemy ok. 20 minut.
Po wyjęciu drożdżówki dobrze jest studzić na kratce.






Smacznego !

Maja ♥



1 komentarz:

Kasia Sarna pisze...

prześlicznie wyglądają :)