Zapach dzikiej róży ujmuje każdego. Kojarzę go z latem i plażą,
dlatego, że większość dróg nad
zatokę Gdańską jest usłana różami. Miesza się z zapachem gorącego piasku, sosen i słonej wody.
Każdy chce ten aromat zatrzymać na dłużej. I nie chodzi tu o perfumy... choć mogłabym pachnieć różami cały rok.
zatokę Gdańską jest usłana różami. Miesza się z zapachem gorącego piasku, sosen i słonej wody.
Każdy chce ten aromat zatrzymać na dłużej. I nie chodzi tu o perfumy... choć mogłabym pachnieć różami cały rok.
Kulinarnie róża bardzo dobrze sobie radzi. Pączki czy nie jeden tort cudownie komponują się z konfiturą z płatków róży. Woda różana dodaje smaku wielu potrawom i deserom.
Jednak
tym osobom, którym te przetwory wydają się zbyt skomplikowane albo
przerażonym odcinaniem białych, gorzkich końcówek z płatków róży,
proponuję najszybszy sposób zachowania aromatu:
Cukier Różany.
Możliwości
zastosowania jest wiele. Moim ulubionym jest kruszonka z cukru
różanego, do pysznych bułeczek drożdżowych z owocami. Lemoniada lub
kompot tez uwielbiają to towarzystwo.
Polecam
tez kawę ze szczyptą kardamonu posłodzoną różanym cukrem. Oczywiście
możecie też zrobić cukier puder poprzez dłuższe miksowanie i sypać go na
wszelakie placki, naleśniki i ciasta.
Składniki:
1 szklanka płatków dzikiej róży (mocno ubita),
1/2 szklanki cukru (może być trzcinowy nierafinowany lub biały zwykły,
blender, pergamin,
Zbieranie płatków: czas nieograniczony, przyjemny i wyjątkowy.
Przygotowanie: 10 minut
+
czas suszenia ok. 3-5 dni, w zależności od wilgotności pomieszczenia i pogody.
Przygotowanie
Umieść w blenderze płatki róży wymieszane z cukrem. Blenduj pulsacyjnie kilka minut.
Jeśli masa będzie zbyt mokra możesz dodać więcej cukru.
Gotowy, mokry cukier rozłóż na pergaminie, zostaw w przewiewnym, ciemnym miejscu i susz od 3 do 5 dni. Kiedy masz pewność, że cukier całkiem wysechł, rozkrusz widelcem lub w blenderze pulsacyjnie.
Wyschnięty cukier możesz tez zmiksować na puder, np. w młynku do kawy.
Przechowuj w szczelnym słoiku lub puszce.
Smacznego !
Maja ♥
2 komentarze:
Wspaniały!
Warto go zrobić, jest taki...romantyczny...
Super przepis.a gdzie znajde przepis na te bułeczki z kruszonka rożaną?
Prześlij komentarz