W domu unosi się aromat wanilii i karmelizowanych owoców. Nawet słońce dla mnie zza chmur wyjrzało.
Najmłodszy uwielbia słodkie śniadania, starszy nie bardzo, ale tym razem był zachwycony tak bardzo, że przez kolejne 3 dni jedliśmy te placki z bananami, gruszkami i jabłkami, o różnych porach dnia.
Zapraszam na pyszne serowe placki!
Składniki: 40 dag twarogu półtłustego,
3/4 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki cukru pudru trzcinowego,
2 jajka,
ziarenka z 1/2 laski wanilii,
olej do smażenia (u mnie z pestek winogron)
Owoce karmelizowane: plastry ananasa, pomarańczy, jabłek, gruszek, lub bananów,
masło, cukier (biały lub trzcinowy drobny)
Przygotowanie
Twaróg zmiksuj na gładką masę w misce. Dodaj żółtka, białka odłóż. Utrzyj twaróg z żółtkami, dodaj cukier, ziarenka wanilii i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę. Połącz z ciastem.
Na patelni rozgrzej olej, nakładaj ciasto łyżką i smaż złociste placki z obu stron.
Karmelizowane owoce możesz zrobić na dwa sposoby:
1. 1 łyżkę masła stop na małym ogniu na patelni lub w rondelku, dodaj 2-3 łyżki cukru, mieszaj do
uzyskania jednolitej masy karmelowej i smaż z obu stron 1-2 minuty w zależności od miękkości i
grubości owocowego plastra
2. 1-2 łyżki masła rozgrzej na patelni lub w rondlu, plastry owoców obtocz w cukrze obustronnie i smaż na
maśle, aż pokryją się karmelem.
Smacznego !
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz