Pyszna bezglutenowa pizza. Rolę ciasta pełnią plastry bakłażana...!
Miałam zrobić swoje popisowe roladki z bakłażana, cukinii i mozzarelli, ale ile można je jeść. Kiedy kroiłam bakłażana w plastry pomyślałam o tym żeby nadziać je czymś innym..., ale po co zawijać w roladki.
Jakie cudowne potrafią być te najprostsze pomysły...
Powstała więc pizza bez ciasta, pełna warzyw i cudownych aromatów ziół...
Składniki: bakłażan 1-2 szt., 25 dag pomidorków koktajlowych, 20 dag mozzarelli,
kilka suszonych pomidorów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
świeża bazylia i szałwia, sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie
Bakłażana pokrój wzdłuż na grube plastry, oprósz solą i odłóż na 30 minut. Pozbędzie się goryczki i zmiękną. Ze skrajnych plastrów bakłażana zrób farsz. Pokrój je w kostkę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij na oliwie. Dodaj połowę świeżych, posiekanych ziół. Przypraw solą i pieprzem.
Bakłażany opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Nagrzej piekarnik do 180 C.
Przeciśnij czosnek i utrzyj z odrobiną soli, oliwą i resztą ziół. Natrzyj pastą z obu stron plastry bakłażana i połóż na wyłożonej pergaminem blasze.
Na wierzch wyłóż farsz, posiekane suszone pomidory, pokrojone pomidorki koktajlowe i plastry sera mozzarella.
Oprósz czarnym pieprzem.
Piecz ok 20-25 minut.
Smacznego !
Maja ♥
1 komentarz:
To ja chcę taką w Dominium! Choć muszę przyznać ze ich ciasto daje radę ;)
Jak na razie pewnie sama będe musiała się zabrać do pracy i zrobić taką. Dzięki za przepis!
Prześlij komentarz