Dynia, królowa jesieni!
Cztery składniki plus zioła..., a na talerzu samo zdrowie i niesamowity aromat. Zawsze robię to danie z czarnym ryżem, ale tym razem użyłam czerwonego. Choć ta wersja jest bardzo dobra, uważam, że czarny ryż jest tu lepszym dodatkiem...
Pomysł na tą prosta potrawę przyszedł dawno temu i jak zwykle w momencie wielkiego głodu i małego zasobu domowej lodówki i spiżarni...
Placki, zupy, ciasta, muffiny... wszystko to jest pyszne z dyni. Jednak zwykła, pieczona z ziołami będzie pysznym daniem.
Do smaku dyni niektórych trzeba długo przekonywać, niestety...
Składniki: 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (np. hokkaido),
3-4 ząbki czosnku, 1 czerwona cebula, świeży tymianek i szałwia,
100 g czarnego lub czerwonego ryżu, oliwa lub olej kokosowy, sól
Przygotowanie
Ugotuj ryż. Pokrojoną w kostkę cebulę i obrane, całe ząbki czosnku zeszklij lekko na oliwie. Dodaj dynię i posiekane zioła. Wymieszaj i duś kilka minut. Dynia nie powinna być surowa, ale też nie powinna się rozpadać. Pod koniec dodaj ugotowany ryż, wymieszaj i przypraw do smaku solą. Możesz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
I już... ♥
Smacznego !
Maja ♥
5 komentarzy:
Wygląda obłędnie, yummy... Dynia ostatnio wyjątkowo mi zasmakowała. Jak nigdy, a Twoje danie zrobię na obiad.
Pozdrawiam Ilona
Dziękuję, polecam z czarnym ryżem... :) Pozdrawiam
Super prosta potrawa i wygląda mega smacznie ;) Czy czarny ryż można kupić w zwykłym markecie? Zazwyczaj kupuję ryż brązowy, czasami arborio do risotto i nie zwracam w ogóle uwagi na inne...
W markecie można najczęściej dostać ryż biały z dodatkiem czarnego. Ale brązowy będzie pasował do tej potrawy również idealnie :)
Dynia czyli samo zdrowie! ;)
Prześlij komentarz