Łączna liczba wyświetleń

piątek, 18 października 2013

Dynia z czosnkiem i czarnym lub czerwonym ryżem...


Dynia, królowa jesieni!

Cztery składniki plus zioła..., a na talerzu samo zdrowie i niesamowity aromat. Zawsze robię to danie z czarnym ryżem, ale tym razem użyłam czerwonego. Choć ta wersja jest bardzo dobra, uważam, że czarny ryż jest tu lepszym dodatkiem...
Pomysł na tą prosta potrawę przyszedł dawno temu i jak zwykle w momencie wielkiego głodu i małego zasobu domowej lodówki i spiżarni...
Placki, zupy, ciasta, muffiny... wszystko to jest pyszne z dyni. Jednak zwykła, pieczona z ziołami będzie pysznym daniem.
Do smaku dyni niektórych trzeba długo przekonywać, niestety...







 Składniki:   2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (np. hokkaido), 
                   3-4 ząbki czosnku, 1 czerwona cebula, świeży tymianek i szałwia,
                   100 g czarnego lub czerwonego ryżu, oliwa lub olej kokosowy, sól

Przygotowanie
Ugotuj ryż. Pokrojoną w kostkę cebulę i obrane, całe ząbki czosnku zeszklij lekko na oliwie. Dodaj dynię i posiekane zioła. Wymieszaj i duś kilka minut. Dynia nie powinna być surowa, ale też nie powinna się rozpadać. Pod koniec dodaj ugotowany ryż, wymieszaj i przypraw do smaku solą. Możesz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
I już...

Smacznego !
Maja




 

5 komentarzy:

Ilona pisze...

Wygląda obłędnie, yummy... Dynia ostatnio wyjątkowo mi zasmakowała. Jak nigdy, a Twoje danie zrobię na obiad.
Pozdrawiam Ilona

Unknown pisze...

Dziękuję, polecam z czarnym ryżem... :) Pozdrawiam

Joanna pisze...

Super prosta potrawa i wygląda mega smacznie ;) Czy czarny ryż można kupić w zwykłym markecie? Zazwyczaj kupuję ryż brązowy, czasami arborio do risotto i nie zwracam w ogóle uwagi na inne...

Unknown pisze...

W markecie można najczęściej dostać ryż biały z dodatkiem czarnego. Ale brązowy będzie pasował do tej potrawy również idealnie :)

Madzia pisze...

Dynia czyli samo zdrowie! ;)