Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 19 września 2013

Ragout z jagnięciny z pomidorami, papryką i tymiankiem...



Jestem fanką jednogarnkowych potraw... szczególnie jak są takie kolorowe

Jagnięcina coraz częściej króluje na naszym stole. Delikatne, aromatyczne mięso cudownie komponuje się z warzywami. W sezonie paprykowo - pomidorowym, który jest dla mnie cudownym czasem, codziennie robię z tych warzyw potrawę: leczo, zupy, gulasze, zapiekanki, przetwory lub chociaż sałatkę. W tym czasie kiedy są najpyszniejsze, kupujemy je częściej niż pieczywo.
Zapraszam Was na mój przepis na Ragout z jagnięciny z dodatkiem aromatycznych pomidorów, papryk, czosnku, suszonych pomidorów i cebuli oraz dużą ilością tymianku.







Składniki:   1/2 kg jagnięciny, po 2 czerwone i żółte papryki,
                  po 2 żółte i czerwone pomidory lima, 3 ząbki czosnku, 2 czerwone cebule,
                  pęczek świeżego tymianku, mąka, kilka suszonych pomidorów, sól, pieprz,
                  słodka papryka w  proszku, oliwa lub olej kokosowy
   

Przygotowanie
Pomidory ponacinaj i zalej wrzątkiem na około 10 minut. Zabieg ten służy temu, żeby łatwiej było usunąć skórkę. Pokrój mięso w kostkę. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki. Paprykę umyj, pokrój w paski. Obrane pomidory przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Włóż kawałki mięsa i wymieszaj. Dodaj pomidory, dużo tymianku i duś na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut. Mieszając i sprawdzając czy sos nie potrzebuje odrobiny wody. Kiedy mięso będzie miękkie dodaj paprykę, suszone pomidory i przyprawy. Gotuj jeszcze 10 minut.
Podaj z pszennym pieczywem lub brązowym ryżem.


Smacznego ! 
Maja





1 komentarz:

Diana Marzejon pisze...

Ja bardzo często robię potrawy jednogarnkowe ... WYGODA. Wygoda nie oznacza absolutnie gorszego smaku !!! Szczególnie taka pychotka jaką prezentujesz ... mniam :) Wypróbuję na pewno.