Łączna liczba wyświetleń

sobota, 14 września 2013

Sernik kokosowy z jeżynami na spodzie brownies...



Długo ten pomysł dojrzewał w mojej głowie... W zeszłym roku nie zdążyłam, bo było już po jeżynach i z braku czasu w tym roku też bym przegapiła..., ale udało się. Co więcej, jestem bardzo zadowolona z tego przepisu bo wyszedł tak jak to sobie w głowie wysmakowałam...









Składniki:   spód brownie:     100 g mąki, 100 g czekolady, 100 g masła, 1/4 szklanki cukru pudru,
                                              2 jajka, 2 szczypty soli
                    masa serowa:      800 g twarogu półtłustego zmielonego 1-2 krotnie, 3 jajka,
                                              1 szklanka cukru pudru, 100 g wiórków kokosowych,
                                              3/4 szklanki śmietanki 22-30%, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                              oraz jeżyny, wiórki kokosa do posypania sernika
                                              (jeśli chcecie sobie uprościć przepis możecie kupić gotowe mleko
                                               kokosowe w puszce, dodajemy 1 szklankę)



Masło i pokruszoną czekoladę stop na małym ogniu w garnku o podwójnym dnie lub w kąpieli wodnej.
W misce roztrzep całe jajka na pusztą masę, dodaj mąkę i sól, wymieszaj. Dodaj ostudzona czekoladę z masłem, połącz składniki. Tortownicę wyłóż pergaminem do pieczenia i podpiecz spód ok. 10 minut w nagrzanym do 170 C piekarniku. wyjmij i ostudź.
Zrób mleko kokosowe. W małym garnku zalej wiórki kokosowe śmietanką i mieszając podgrzewaj powoli, nie gotuj. Wyłącz, ostudź i zmiksuj w blenderze. Odcedź mleko, pozostałych zmiksowanych wiórków nie wyrzucaj, możesz dodać trochę do sernika jeśli lubisz mocny aromat kokosu. Zmielony twaróg zmiksuj z jajkami, dodaj mleko kokosowe, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Nie przejmuj się jeśli masa będzie zbyt rzadka, u mnie tak było, a sernik wyszedł  cudowny. Gotową masę wylej na spód brownie. Umytymi jeżynami udekoruj górę sernika. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 170 C. Pod spód sernika możesz wstawić blaszkę z wodą dzięki temu sernik będzie wilgotniejszy i nie opadnie. Jeśli zauważysz, że sernik z góry za bardzo się rumieni, przykryj go pergaminem.
Po godzinie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Wystudzony sernik posyp wiórkami kokosowymi. Potem schłodź w lodówce.


Smacznego ! 
 Maja
  

♥♥♥



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Hej:)A możesz podać ilość masła w kruchym spodzie?

Wszystko co kocham pisze...

Witam, przepraszam za brak tego ważnego składnika. Już poprawione. Dziękuję za przypomnienie. Pozdrawiam.