Długo ten pomysł dojrzewał w mojej głowie... W zeszłym roku nie zdążyłam, bo było już po jeżynach i z braku czasu w tym roku też bym przegapiła..., ale udało się. Co więcej, jestem bardzo zadowolona z tego przepisu bo wyszedł tak jak to sobie w głowie wysmakowałam...
Składniki: spód brownie: 100 g mąki, 100 g czekolady, 100 g masła, 1/4 szklanki cukru pudru,
2 jajka, 2 szczypty soli
masa serowa: 800 g twarogu półtłustego zmielonego 1-2 krotnie, 3 jajka,
1 szklanka cukru pudru, 100 g wiórków kokosowych,
3/4 szklanki śmietanki 22-30%, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
oraz jeżyny, wiórki kokosa do posypania sernika
(jeśli chcecie sobie uprościć przepis możecie kupić gotowe mleko
kokosowe w puszce, dodajemy 1 szklankę)
Masło i pokruszoną czekoladę stop na małym ogniu w garnku o podwójnym dnie lub w kąpieli wodnej.
W misce roztrzep całe jajka na pusztą masę, dodaj mąkę i sól,
wymieszaj. Dodaj ostudzona czekoladę z masłem, połącz składniki.
Tortownicę wyłóż pergaminem do pieczenia i podpiecz spód ok. 10 minut w
nagrzanym do 170 C piekarniku. wyjmij i ostudź.
Zrób mleko kokosowe. W małym garnku zalej wiórki kokosowe śmietanką i mieszając podgrzewaj powoli, nie gotuj. Wyłącz, ostudź i zmiksuj w blenderze. Odcedź mleko, pozostałych zmiksowanych wiórków nie wyrzucaj, możesz dodać trochę do sernika jeśli lubisz mocny aromat kokosu. Zmielony twaróg zmiksuj z jajkami, dodaj mleko kokosowe, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Nie przejmuj się jeśli masa będzie zbyt rzadka, u mnie tak było, a sernik wyszedł cudowny. Gotową masę wylej na spód brownie. Umytymi jeżynami udekoruj górę sernika. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 170 C. Pod spód sernika możesz wstawić blaszkę z wodą dzięki temu sernik będzie wilgotniejszy i nie opadnie. Jeśli zauważysz, że sernik z góry za bardzo się rumieni, przykryj go pergaminem.
Po godzinie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Wystudzony sernik posyp wiórkami kokosowymi. Potem schłodź w lodówce.
Zrób mleko kokosowe. W małym garnku zalej wiórki kokosowe śmietanką i mieszając podgrzewaj powoli, nie gotuj. Wyłącz, ostudź i zmiksuj w blenderze. Odcedź mleko, pozostałych zmiksowanych wiórków nie wyrzucaj, możesz dodać trochę do sernika jeśli lubisz mocny aromat kokosu. Zmielony twaróg zmiksuj z jajkami, dodaj mleko kokosowe, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Nie przejmuj się jeśli masa będzie zbyt rzadka, u mnie tak było, a sernik wyszedł cudowny. Gotową masę wylej na spód brownie. Umytymi jeżynami udekoruj górę sernika. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 170 C. Pod spód sernika możesz wstawić blaszkę z wodą dzięki temu sernik będzie wilgotniejszy i nie opadnie. Jeśli zauważysz, że sernik z góry za bardzo się rumieni, przykryj go pergaminem.
Po godzinie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Wystudzony sernik posyp wiórkami kokosowymi. Potem schłodź w lodówce.
Smacznego !
Maja ♥
♥♥♥
2 komentarze:
Hej:)A możesz podać ilość masła w kruchym spodzie?
Witam, przepraszam za brak tego ważnego składnika. Już poprawione. Dziękuję za przypomnienie. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz