Wiosna sprzyja nowym pomysłom... zamiast tradycyjnej szarlotki upiekłam coś innego.
Takie pomieszanie sernika z jabłecznikiem. Ciasto z delikatną masą serową, dużą ilością kruszonki, mocnym aromatem cynamonu oraz pomarańczy...
Obowiązkowo z gałką lodów śmietankowych... ♥
Składniki: kruche ciasto: 25 dag mąki pszennej, 12 dag masła, 10 dag cukru pudru,
1 jajko, sól
masa serowa: 50 dag twarogu tłustego, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru,
kruszonka: 15 dag masła, 1 szklanka brązowego cukru, 1 szklanka mąki,
5 jabłek, garść rodzynek, skórka i sok z 1 pomarańczy, cynamon
Do podania: kleks gęstej śmietany 22-30%
Przygotowanie
Przygotuj ciasto. Posiekaj zimne masło z mąka i cukrem pudrem, dodaj jajko, szczyptę soli i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Owiń w folię i schłodź w lodówce min. 30 minut.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki. W misce pokrojone jabłka wymieszaj z sokiem z pomarańczy, cynamonem i rodzynkami. Odstaw.
Przygotuj masę serową. Składniki powinny mieć tę samą temperaturę. Dokładnie utrzyj twaróg z cukrem pudrem, kolejno dodając 1 jajko nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy, wymieszaj.
Zrób kruszonkę. Posiekaj masło z mąka i cukrem, rozdrabniaj palcami aż powstanie kruszonka.
Piekarnik nagrzej do 160 C. Wyjmij ciasto z lodówki, wyklej nim tortownicę uprzednio wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.
Nakłuj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika na ok. 10 minut.
Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, przykryj je masą serową, posyp ciasto kruszonką.
Wstaw ponownie do piekarnika na 40-50 minut. Jeśli kruszonka podczas pieczenia będzie się zbyt szybko rumienić, przykryj ciasto folią.
Smacznego !
Maja ♥
4 komentarze:
Mniam, mniam wygląda przesmacznie :):):) Pozwoliłam sobie zapisać przepis !!!
Życzę w takim razie, żeby wyszedł idealnie... :)
W składnikach jest podana śmietana, a w późniejszym opisie już jej nie ma?
Prezentuje sie pysznie, jaka tortownica w cm? Monika
Prześlij komentarz