Kocham pierogi z kurkami... i nic ich nie zastąpi, ale ostatnio wpadłam na pomysł, żeby kurkami nadziać knedle...
Większość z nas kojarzy knedle na słodko z owocami lub twarogiem, ale u naszych zachodnich sąsiadów je się knedle ze szpinakiem lub mięsem i nie mówię tu o pyzach, które również wszyscy znamy. Pyzy to ciasto z surowych tartych ziemniaków a knedle są z ugotowanych.
Wyobraźcie sobie delikatne, ziemniaczane ciasto, nadziane kurkami i polane sosem z niebieskiego sera pleśniowego ...♥
Składniki: 1 kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki pszennej typ 550-650,
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, sól
250 g kurek, 1 cebula, pęczek natki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła
100 g niebieskiego sera pleśniowego Gorgonzola, 100 ml śmietanki 18-22%,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie. W tym czasie zrób farsz: oczyszczone* i umyte kurki osusz i posiekaj. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Na maśle podsmaż delikatnie cebulę, dodaj czosnek i kurki.
Smaż ok. 5 minut. Dodaj natkę, sól i pieprz do smaku.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem. Wyłóż na stolnice ziemniaki, dodaj obie mąki, sól i zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj gruby wałek, odkrawaj plastry i formuj w dłoni okrągły placek. Na każdy placek nałóż łyżeczką farsz, sklej brzegi i uformuj kulkę. Knedle wrzucaj do wrzącej, osolonej wody. Gotuj pod przykryciem ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na małym ogniu.
W tym czasie przygotuj sos. Ser gorgonzola pokrusz na patelnię i podgrzewaj rozprowadzając śmietaną. Gotuj mieszając cały czas, aż ser połączy sie ze śmietaną tworząc kremowy sos
dokładnie, przypraw do smaku solą i pieprzem oraz gałka muszkatołową.
Ugotowane knedle podawaj polane ciepłym sosem, posyp natką.
Jeśli nie lubicie sera pleśniowego, knedle możecie podać z samą śmietaną albo ze skwarkami z wędzonego boczku.
Smacznego !
* o czyszczeniu kurek pisałam TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz