Najlepiej zaopatrzyć się w papierowe papilotki do muffinek. Nie musicie wtedy smarować masłem formy. Ja używam również silikonowych foremek, które są bardzo wygodne.
Ten przepis jest jednym z najprostszych.
I oczywiście łatwy do zmodyfikowania. Na przykład zamiast konfitury możecie dodać świeże owoce. Mogą być bardziej imbirowe, albo możecie też dodać skórkę cytrynową...
Kto co woli...♥
foto: poważnieszczęsliwa
To jest przepis na ok. 12 muffinek.
Przygotowanie: 10 minut + 30 minut pieczenie
Składniki: 50 dag mąki, 15 dag cukru brązowego lub białego,
12 dag roztopionego masła, 2 jajka, 400 ml mleka,
5-6 czubatych łyżek konfitury truskawkowej lub gruszkowej,
2 łyżki cukru waniliowego, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, sól,
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 210 °C. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, cynamon, imbir. W drugim naczyniu jajka ubijamy z mlekiem, dodajemy do mąki wraz z roztopionym masłem. Na koniec dodajemy konfiturę i szybko mieszamy łyżką, nie mikserem, tak żeby ciasto było grudkowate. Formę (jeśli nie mamy papilotek) smarujemy masłem. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25-30 minut. Upieczone muffiny odstawiamy do wystygnięcia, po 10 minutach wyciągamy z foremek i posypujemy dużą ilością cukru pudru.
Smacznego !
1 komentarz:
Uwielbiam muffiny:) Pięknie dziękuję za inspirację.
Prześlij komentarz