Pewnie jak większość z Was jestem maniakiem sałatek. Pożywne, pełne minerałów i witamin. Ja uwielbiam te z dodatkiem jajka, sera lub wędzonego boczku. Skoro Wielkanoc za chwilę, chcę pokazać moją propozycję na Świąteczne śniadanie.
Na pomysł żurawinowego winegret wpadłam niedawno. Jakoś nie miałam pomysłu ani innych składników, więc wykorzystałam swoją żurawinę z brzoskwiniami i wanilią, wymieszałam z olejem i wyszło tak pysznie, że często go robię.
Pełna kolorów sałatka, pięknie będzie się prezentowała na stole.
Ja na pewno ją przyszykuję na Wielkanoc bo wszystkim smakowała.
Składniki: młode liście botwiny, sałata dębolistna czerwona,
2-3 pomidory Kumato,1 awokado,
2 ugotowane jajka,
2 łyżki pestek słonecznika, cytryna,
sos:
2 łyżeczki konfitury z żurawiny, 1 łyżka soku z cytryny,
2-3 łyżki oleju ze słonecznika lub pestek winogron, świeżo mielony czarny pieprz,
w zależności od słodyczy żurawiny można dodać jedną łyżeczkę cukru
Botwinę, sałatę umyj i osusz. Awokado obierz, przekrój na połowę i usuń pestkę. Połówki awokado pokrój w cienkie plastry, skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Umyte pomidory pokrój w plastry.
Na półmisku ułóż liście sałaty i botwinę. Na wierzch połóż plastry pomidora, awokado i ćwiartki ugotowanego i obranego jajka.
Zrób sos:
żurawinę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj pieprz i mieszaj wlewając powoli olej. Kiedy składniki się połączą, sosem skrop sałatkę, posyp pestkami słonecznika i zmielonym świeżo pieprzem.
Smacznego !
Maja ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz