Nie jestem smakoszem drożdżowych bab, z dzieciństwa kojarzę je z suchym ciastem, które trzeba popijać herbatą lub mlekiem. Co innego świeże chałki lub drożdżowe bułeczki z dżemem, takie z dużą ilością masła.
Jednak Wielkanocne śniadanie bez drożdżowych wypieków nie może się udać.
Jednak Wielkanocne śniadanie bez drożdżowych wypieków nie może się udać.
Maślane, mini chałki nadają się idealnie. Za sprawą dodanej ricotty stają się delikatniejsze i bardziej wilgotne.
Takie małe, układam na talerzach jako świąteczną dekorację.
Wizualnie i smakowo umilają uroczyste śniadanie.
Takie małe, układam na talerzach jako świąteczną dekorację.
Wizualnie i smakowo umilają uroczyste śniadanie.
Składniki:
1000 g mąki pszennej typ 400-450, 50 g drożdży (świeże),
100 g dobrego masła, 500 ml mleka, 100 g cukru, 100 g serka ricotta lub innego śmietankowego, ½ łyżeczki soli,
2 żółtka do posmarowania chałek, cukier lawendowy do posypania*
Wlej
rozczyn z drożdży oraz mleko z masłem. Wymieszaj składniki tak żeby
mąka wchłonęła płyny. Na koniec dodaj serek w temperaturze pokojowej,
nie prosto z lodówki.
Wyrób elastyczne i gładkie ciasto, ja wyrabiam ręcznie ok. 8 minut.
Gotowe
ciasto przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia (może być piekarnik na minimalną temp.).
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, piekarnik nagrzej do 180 °C.
Ciasto
podziel na ok. 10-15 równych części. Z każdej części uformuj 3 wałeczki
i z nich pleć warkocze, dociskając końcówki żeby się nie rozkleiły
podczas pieczenia.
Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.
Każdą chałkę posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp lawendowym cukrem.
Piecz około 20-25 minut w 180 °C.
Po wyjęciu chałki dobrze jest studzić na kratce.
* cukier lawendowy robi się ze świeżej lawendy. Wystarczy oba składniki zmiksować w proporcji 1:10, suszyć 24hm a potem ponownie zmiksować w blenderze.
Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, możecie dodać utarte w moździerzu suszone kwiaty lawendy wymieszane z cukrem.
Smacznego !
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz