Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 2 kwietnia 2015

Indyk z masłem pomarańczowym w sałatce...


Masło pomarańczowe tak cudownie komponuje się z naleśnikami, ale jeszcze lepsze jest w połączeniu z mięsem lub rybą. Zrobienie tego masła jest dziecinnie proste i zajmie Wam chwile, a dzięki niemu różnym potrawom możecie nadać niezwykłego aromatu. Jeśli chcecie używać go głownie do dań wytrawnych, dodajcie do niego również świeżą szałwię.
W ten sam sposób można zrobić masło cytrynowe.
Wyobraźcie sobie kawałki indyka z pomarańczowym aromatem, podanego z selerem naciowym i ananasem... lub zamiast wyobrażać sobie spróbujcie mojego przepisu na sałatkę!





Składniki:
seler naciowy,  ananas (świeży lub z puszki), 
filet z indyka 200 g, jogurt kozi, kukurydza konserwowa,
pieprz czarny, sól
masło pomarańczowe:
100 g miękkiego masła,
1 łyżka cukru pudru,
skórka i sok z 1/2 pomarańczy



Przygotowanie
Miękkie masło utrzyj razem z cukrem pudrem, dodaj skórkę z pomarańczy i nie przerywając ucierania
dolewaj sok. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe masło możesz przechowywać kilka dni w lodówce. Sprawdzi się zarówno do słodkich
naleśników jak i różnych mięs czy ryb.
Indyka pokrój na kawałki, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej pomarańczowe masło i usmaż
na nim mięso.
Pokrój seler naciowy i ananasa. Dodaj kukurydzę, indyka, skrop odrobiną soku z pomarańczy.
Na końcu dodaj czarny pieprz i wymieszaj sałatkę z kozim jogurtem.
Do sałatki możesz też dodać suszoną żurawinę.


Smacznego!
Maja