Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 17 kwietnia 2014

Wielkanocne jajka farszerowane: szpinakiem, krewetkami i łososiem..

Kochani, Wielkanoc tuż, tuż...
A tu moje trzy propozycje na faszerowane jajka, w jednym poście!
Wesołych Świąt !






Faszerowane jajka na trzy sposoby:

Szpinakiem
Składniki:  4 jajka ugotowane na twardo, 100-150 g świeżego szpinaku, 1 ząbek czosnku,
                 tarty parmezan, 1-2 łyżki serka mascarpone, oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie
Wystudzone jajka przekrój wzdłuż na połowę. Wyjmij żółtka, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Czosnek posiekaj drobno lub zetrzyj. Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklij czosnek, dodaj szpinak i duś przez chwilę. Przypraw solą i pieprzem.
Po wystudzeniu dodaj szpinak i serek mascarpone do żółtek. Wymieszaj dokładnie na jednolita pastę. Napełnij nią połówki białek ugotowanych jajek.

Krewetkami
Składniki:  4 jajka ugotowane na twardo, 16 krewetek koktajlowych z zalewy, majonez,
                 curry w proszku lub paście, skórka otarta z limonki, szczypiorek

Przygotowanie
Wystudzone jajka przekrój wzdłuż na połowę. Wyjmij żółtka, przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
Krewetki odsącz z zalewy, osiem z nich razem z żółtkami, skórką z limonki i curry zmiksuj w blenderze.
Dodaj do pasty posiekany szczypiorek i 2 łyżki majonezu.
Pasta napełnij połówki białek ugotowanych jajek. Na górę każdej połówki jajka połóż całą krewetkę.


Wędzonym łososiem
Składniki:  4 jajka ugotowane na twardo, 150g wędzonego łososia, 2-3 łyżki soku z cytryny,
                 papryczka chili, kolendra lub natka, oliwa, sól,

Przygotowanie
Wystudzone jajka przekrój wzdłuż na połowę. Wyjmij żółtka, przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
Łososia posiekaj drobno lub zmiksuj. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z odrobiną oliwy, żółtkami, posiekaną papryczką chili i posiekaną kolendrą lub natką. Posól i wymieszaj, aby uzyskać jednolita pastę.
Pasta napełnij połówki białek ugotowanych jajek. Wierzch możesz ozdobić kawałkiem łososia.


Smacznego !
Maja




2 komentarze:

whipped cream pisze...

piękne, na prawdę cudowne :) z łososiem to moje ulubione!

Anonimowy pisze...

Dziękuję :)