Szczęśliwa... ♥
Kiedy zaczynałam pisać bloga, prywatnie dla siebie, nigdy nie pomyślałam, że dzięki temu spotkam i poznam tak cudowne osoby. Wspólna pasja gotowania i jedzenia cudownie łączy ludzi.
Wiem, że moda na gotowanie się nie skończy, nawet jeśli się nam wydaje, że teraz gotuje każdy. Świadomość tego, że ludzie odważniej podchodzą do nowości czy odnawiają i przypominają kuchnię babci czy prababci raduje moje serce.
Tam gdzie jedzenie tam ludzie... dla mnie są właśnie najważniejsi.
Dla tak dużej publiczności gotowałam pierwszy raz i mam wielka nadzieję, że nie ostatni.
Udział w Rozsmakuj się w Gdańsku z okazji VI edycji Weekendu za pół ceny jest dla mnie ogromnym wyróżnieniem.
Dlaczego?
Mogłam sprawdzić i pokazać swoje umiejętności w niełatwych warunkach. Pewnie większość ludzi uważa, że bloger kulinarny może w domu gotować kilka razy jedną potrawę, a potem kilka godzin ją fotografować i wcale nie musi mieć umiejętności szefa kuchni. Oczywiście, pewnie w niektórych przypadkach tak jest. My jednak udowadniliśmy, że ludzie z pasją do gotowania, dzielący się nią na blogu potrafią gotować.
Znam wielu blogerów, którzy robią prawdziwe cuda i smakołyki w kuchni.
Razem z innymi blogerami:
Olą Stolik w kropki, Kasią Kwiat pomarańczy i Sławkiem 12 Krzeseł nie do końca wiedzieliśmy z jakich składników będziemy gotowali, więc stres był jeszcze większy.
Jednak wszystko wyszło cudownie. Kiedy robimy to co kochamy szybko można się opanować i dać ponieść się pasji, w naszym przypadku pasji gotowania.
Widzowie byli zachwyceni smakiem naszych potraw. Było mnóstwo pytań dzięki czemu odczuwałam prawdziwe zainteresowanie.
Ze strony doświadczonych kolegów można było liczyć na pomoc. Pożyczyli nóż lub pomogli ... odkręcić słoik :)
W trakcie przygotowywania potraw mogliśmy udzielać się na żywo na antenie Radia Plus w programie Turek pomoże od kuchni, który powadzony jest przez Michała Turka.
Fragment audycji Radio Plus
Bardzo podobało mi się to, że nikt ze sobą nie rywalizował tylko była piękna współpraca.
Przecież nie chodzi o to kto jest lepszy, tylko o dzielenie się swoja pasją z innymi.
Bardzo się ucieszyłam, że do naszych potraw mogliśmy użyć tak wiele cudownych ziół i roślin z Ogrodnictwa lawenda od Zosi Zienkiewicz. Oczywiście furorę robiły jadalne kwiaty, które wyjątkowo ozdobiły nasze potrawy. Dziękuję !
Potrawy jakie przygotowałam dzisiejszego dnia:
- Pieczony pstrąg nadziany tymiankiem cytrynowym, czosnkiem niedźwiedzim i masłem
- Sałatkę z sałaty czerwonej dębowej, szpinaku, mango, truskawek i suszonej żurawiny z sosem z domowej żurawiny z wanilią
- Purée z topinambura i batatów z czosnkiem i cebulą, kiełkami rzodkiewki i pestkami słonecznika
Przepisy pojawią się również na blogu.
Poznałam przesympatyczną Basię Ritz, która za pewne kojarzycie z I polskiej edycji MasterChef, którego jest zwyciężczynią. Prowadzi również blog kulinarnamekka.com. Niedługo Basia otwiera restaurację w Gdańsku.
Dziękuję Gdańsk za organizację i zaproszenie do udziału w tym cudownym wydarzeniu. Marzy mi się więcej takich dni.
Dziękuję również Mariuszowi Wacławiak z FOTOlinea fotografia, za oprawę fotograficzną i piękne ujęcia.
Dlaczego?
Mogłam sprawdzić i pokazać swoje umiejętności w niełatwych warunkach. Pewnie większość ludzi uważa, że bloger kulinarny może w domu gotować kilka razy jedną potrawę, a potem kilka godzin ją fotografować i wcale nie musi mieć umiejętności szefa kuchni. Oczywiście, pewnie w niektórych przypadkach tak jest. My jednak udowadniliśmy, że ludzie z pasją do gotowania, dzielący się nią na blogu potrafią gotować.
Znam wielu blogerów, którzy robią prawdziwe cuda i smakołyki w kuchni.
Razem z innymi blogerami:
Olą Stolik w kropki, Kasią Kwiat pomarańczy i Sławkiem 12 Krzeseł nie do końca wiedzieliśmy z jakich składników będziemy gotowali, więc stres był jeszcze większy.
Jednak wszystko wyszło cudownie. Kiedy robimy to co kochamy szybko można się opanować i dać ponieść się pasji, w naszym przypadku pasji gotowania.
Widzowie byli zachwyceni smakiem naszych potraw. Było mnóstwo pytań dzięki czemu odczuwałam prawdziwe zainteresowanie.
Ze strony doświadczonych kolegów można było liczyć na pomoc. Pożyczyli nóż lub pomogli ... odkręcić słoik :)
W trakcie przygotowywania potraw mogliśmy udzielać się na żywo na antenie Radia Plus w programie Turek pomoże od kuchni, który powadzony jest przez Michała Turka.
Fragment audycji Radio Plus
Bardzo podobało mi się to, że nikt ze sobą nie rywalizował tylko była piękna współpraca.
Przecież nie chodzi o to kto jest lepszy, tylko o dzielenie się swoja pasją z innymi.
Bardzo się ucieszyłam, że do naszych potraw mogliśmy użyć tak wiele cudownych ziół i roślin z Ogrodnictwa lawenda od Zosi Zienkiewicz. Oczywiście furorę robiły jadalne kwiaty, które wyjątkowo ozdobiły nasze potrawy. Dziękuję !
Potrawy jakie przygotowałam dzisiejszego dnia:
- Pieczony pstrąg nadziany tymiankiem cytrynowym, czosnkiem niedźwiedzim i masłem
- Sałatkę z sałaty czerwonej dębowej, szpinaku, mango, truskawek i suszonej żurawiny z sosem z domowej żurawiny z wanilią
- Purée z topinambura i batatów z czosnkiem i cebulą, kiełkami rzodkiewki i pestkami słonecznika
Przepisy pojawią się również na blogu.
Poznałam przesympatyczną Basię Ritz, która za pewne kojarzycie z I polskiej edycji MasterChef, którego jest zwyciężczynią. Prowadzi również blog kulinarnamekka.com. Niedługo Basia otwiera restaurację w Gdańsku.
Dziękuję Gdańsk za organizację i zaproszenie do udziału w tym cudownym wydarzeniu. Marzy mi się więcej takich dni.
Dziękuję również Mariuszowi Wacławiak z FOTOlinea fotografia, za oprawę fotograficzną i piękne ujęcia.
A tu informacja dla tych, którzy ominęli ten weekend.
Program imprezy:
Dzień I
12 kwietnia (sobota)
Czas trwania: 11:00-19:00
godz. 11:00 – Rozpoczęcie „Wielkiego Show Kulinarnego”.
godz. 11:30 - II Konkurs Kulinarny- prowadzenie Wojciech Harapkiewicz oraz Michał Turek.
od godz. 13:00 : pokazy, konkursy, warsztaty:
Pokaz Carvingu, czyli dekorowanie i rzeźbienie w owocach i warzywach,Warsztaty ziołowe dla dzieci – prowadzenie Zofia Zienkiewicz. Dekorowanie deserów kwiatami lawendowymi oraz rozpoznawanie ziół po zapachu i smaku, „Najszybszy sprawiacz ryb”- konkurs dla publiczności.
godz. 15:00 - Występ teatru ulicznego „Piwowar”.
ok. godz. 17:30 – II Konkurs Kulinarny- ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród.
Dzień II
13 kwietnia (niedziela)
Czas trwania: 11:00-18:30
godz. 11:00 oraz 15:00- Pokaz kulinarny Barbary Ritz – zwyciężczyni I edycji programu kulinarnego MasterChef.
godz. 12:15 - Gotowanie z blogerami pt. „Sezonowość w kuchni oraz regionalność produktów”
godz. 13:00 - Wspólne gotowanie potraw regionalnych z włodarzami miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego.
godz. 14:00 - Słodki show w wykonaniu mistrza Tomasza Dekera
godz. 15:00 - Pokaz nowoczesnej kuchni- ryby i owoce morza- prowadzenie Wojciech Harapkiewicz.
godz. 15:00 - Występ teatru ulicznego „Muzykanci”.
godz. 15:30 - Pokaz przygotowania cukierków – Manufaktura Ciuciu
godz. 16:00 - Polska Gastronomia- pokaz potraw starogdańskich.
Maja ♥
2 komentarze:
musiało być pysznie! ;) gratuluję!!! :)
Basia Ritz klasa!!!
Prześlij komentarz