Dziś podaję Wam kolejny przepis na szybkie danie z tym pysznym warzywem.
Szparagi, pomidorki, czosnek i tymianek... więcej nie potrzeba by stworzyć aromatyczny obiad lub ciepły posiłek na kolację.
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 1 pęczek szparagów, kilka pomidorków koktailowych
2-3 ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego tymianku (ew.suszony),
40 dag makaronu penne, 10 dag sera ( niebieski pleśniowy, parmezan, ser kozi)
oliwa, sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotuj w/g przepisu na opakowaniu. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj szparagi: odłam lub odetnij zdrewniałe końcówki, umyj i gotuj 1-2 minuty w osolonym wrzątku, odcedź. Do żaroodpornego naczynia wlej 3-4 łyżki oliwy. Wrzuć odcedzone, podgotowane szparagi. Dodaj całe pomidorki i pokrojony w plasterki czosnek, wymieszaj delikatnie. Przypraw sola, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Wyjmij warzywa z piekarnika, wymieszaj z makaronem, posyp serem.
Jeśli chcesz, możesz to danie zrobić w formie zapiekanki, wystarczy jak po wymieszaniu z makaronem i serem wstawisz je ponownie do piekarnika na ok. 5-10 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz