Nalewki, wina... są raczej dla cierpliwych, ale możemy zrobić likier, który będzie gotowy już w 1 dzień. Oczywiście każdy alkohol im dłużej się przegryza tym lepiej, ale są też wersje na szybko i mi to pasuje.
Likier kajmakowy wymaga najmniej pracy, a jest naprawdę pyszny...♥
Gotowa masę kajmakową w puszce lub zwaną inaczej ''krówkową'', kupicie w większości sklepów, szczególnie przed Wielkanocą.
Do tego dobra wódka i prawie gotowe...
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej o smaku kajmakowym),
1/4-1/2 l wódki (w zależności od upodobań, dla mnie 1/2 l wyszło trochę za mocne)
1/2 szklanki mleka skondensowanego 7,5% niesłodzonego,
1 laska wanilii (ew. cukier waniliowy), 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie
Do naczynia wlewamy kajmak. Kawę rozpuszczamy w 4 łyżeczkach wrzątku i dodajemy do kajmaku, mieszamy. Do masy powoli dolewamy wódkę, cały czas mieszając. Mleko skondensowane wlewamy do garnka, podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) z dodatkiem laski wanilii lub cukru waniliowego, tak żeby przeszło aromatem. Ostudzone mleko z wanilią dolewamy, powoli mieszając do reszty składników. Gotowy alkohol przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy. Odstawiamy na minimum 12h w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.
Smacznego !
5 komentarzy:
Mozna dodać spirytus?
Mozna dodać spirytus?
Może być spirytus ale trzeba też wody bo będzie za mocne.
Jeżeli jest jedna laska wanilii to zamieniając go cukrem wanilinowym dodajemy go całe opakowanie czy jedną/dwie łyżeczki? Pozdrawiam!
Jak długo i gdzie przechowywać ?
Prześlij komentarz