Pastę jemy koniecznie z dodatkiem ciemnego pieczywa.
Awokado, odrobina czosnku i jajko... samo zdrowie...♥
foto: poważnieszczęśliwa
Składniki: 2 jajka, 1 dojrzałe awokado,
15 dag twarożku (półtłusty, grani, ew. feta),
1/2 cebulki, 3 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz,
ulubione ciemne pieczywo
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Awokado obieramy, siekamy i rozgniatamy na miazgę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i rozdrobnione widelcem dodajemy razem z twarożkiem do awokado. Ja zamiast twarożku dodałam 15 dag fety, w takim wypadku nie musimy dodawać soli.
Do tego dodajemy posiekaną drobniutko cebulkę. Wszystko delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pastą smarujemy ulubione pieczywo.
Pastę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 12h.
Do pasty można również dodać odrobinę czosnku świeżego lub granulowanego.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz