Codziennie w drodze do pracy mijam mnóstwo piekarni i dostaje ślinotoku. Z witryn uśmiechają się pączki. Równo ułożone, puszyste, lukrowane, w pudrze, z marmoladą - różaną ulubione.
Czasem z twarogiem, nigdy z budyniem.
W domu piekę nieraz tradycyjne, drożdżowe, ale często też twarogowe.
Dziś zapraszam Was na wersję twarogowych z puree dyniowym, obtoczone w cynamonowym cukrze.
Składniki:
300 g twarogu półtłustego, 2 szklanki puree z dyni,
4 żółtka,
ok. 3,5 szklanki mąki (ok. 500 g),
szczypta soli, 1/2 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka sody, 2 szczypty mielonych goździków,
1-1,5 litra oleju lub 3 kostki smalcu,
cukier puder i cynamon do pospania,
garnek z podwójnym dnem lub głęboki rondel
Przygotowanie
W garnku lub rondlu, bądź głębokiej patelni rozgrzej cały olej lub smalec.
Mąkę przesiej razem z sodą i mielonymi goździkami. Dodaj sól.
W drugiej misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę.
Do masy dodawaj twaróg i puree z dyni, na przemian po 1 łyżce.
Mieszając dosypuj stopniowo mąkę. Kiedy dodasz całą mąkę, zagnieć delikatne ciasto.
Oczywiście, jeśli będzie się zbyt lepiło, dodaj więcej mąki.
Na blacie rozłóż pergamin i wysmaruj go olejem. Wysypanie blatu mąką, spowoduje, że mąka zacznie się palić podczas smażenia i zabrudzi olej. Ten sposób z pergaminem jest dużo lepszy.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm. Za pomocą wykrawaczek lub szklanki i kieliszka wytnij oponki.
Kiedy olej będzie wystarczająco gorący (kawałek ciasta w nim zanurzony będzie skwierczał), możesz układać i smażyć pączki. Sprawdzaj od spodu kolor. Pączek będzie odpowiednio upieczony jak osiągnie ciemno-złoty kolor. Obróć na drugą stronę i smaż trochę krócej niż poprzednią.
Upieczone pączki po wyjęciu odkładaj na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pół szklanki cukru pudru zmiksuj z 3 łyżkami cynamonu w blenderze.
Ostudzone pączki obtocz w cynamonowym cukrze.
W drugiej misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę.
Do masy dodawaj twaróg i puree z dyni, na przemian po 1 łyżce.
Mieszając dosypuj stopniowo mąkę. Kiedy dodasz całą mąkę, zagnieć delikatne ciasto.
Oczywiście, jeśli będzie się zbyt lepiło, dodaj więcej mąki.
Na blacie rozłóż pergamin i wysmaruj go olejem. Wysypanie blatu mąką, spowoduje, że mąka zacznie się palić podczas smażenia i zabrudzi olej. Ten sposób z pergaminem jest dużo lepszy.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm. Za pomocą wykrawaczek lub szklanki i kieliszka wytnij oponki.
Kiedy olej będzie wystarczająco gorący (kawałek ciasta w nim zanurzony będzie skwierczał), możesz układać i smażyć pączki. Sprawdzaj od spodu kolor. Pączek będzie odpowiednio upieczony jak osiągnie ciemno-złoty kolor. Obróć na drugą stronę i smaż trochę krócej niż poprzednią.
Upieczone pączki po wyjęciu odkładaj na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pół szklanki cukru pudru zmiksuj z 3 łyżkami cynamonu w blenderze.
Ostudzone pączki obtocz w cynamonowym cukrze.
Smacznego!
Maja
3 komentarze:
Piękne pączusie :) Muszę się przyznać, że z dodatkiem dynii jeszcze nie miałam okazji spróbować ale muszą być przepyszne. Uwielbiam dynię za to, że ma tak dużo zastosowań w kuchni :)
Właśnie je zrobiłam i wyszły przepyszne! Dzięki za przepis :)
Muszę je kiedyś zrobić.
Prześlij komentarz