Jeśli ktoś kocha buraki i śledzie to musi je połączyć. Większość z Was zna śledzie pod pierzynką, które królują na Świątecznych stołach. Ja ich nie lubię.
Za to chętnie zjem śledzie tylko z burakiem i sosem śmietanowym lub czosnkowym.
Ostatnio wpadł mi w ręce stary przepis na ćwikłę. W przepisie ugotowane i obrane buraki należy pokroić w plastry, po czym układa się je w słoju i przekłada świeżo tartym chrzanem.
Na koniec gotuje się octową zalewę i w niej się ćwikłę marynuje. To właśnie ten przepis mnie zainspirował.
Śledź w buraczkach z chrzanem.
Dodatek buraczków ma wpływ nie tylko na piękny wygląd śledzi, ale również na ich smak.
Lekko słodkie z ostrym smakiem za sprawą świeżego chrzanu i octu jabłkowego.
Składniki:
5 solonych filetów śledzia, 1 korzeń chrzanu,
1 średni burak, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 1 łyżka cukru, 1 szklanka octu jabłkowego
1,5 szklanki wody
Przygotowanie
Śledzie namocz w zimnej wodzie. W zależności od tego jak mocno są słone mocz 1-3 godziny.
W tym czasie zrób zalewę octową. Do garnka wlej ocet i wodę. Dodaj liście laurowe, gorczycę, ziele angielskie i goździki. Gotuj w niskiej temperaturze ok. 10 minut.
Odstaw zalewę, żeby wystygła.
Buraka umyj, obierz z i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. To samo zrób z chrzanem, tylko zetrzyj go drobniej.
Śledzie wyjęte z wody i osuszone pokrój na kawałki.
W słoiku lub misce układaj na przemian śledzie, tarty chrzan i tarte buraki.
W słoiku lub misce układaj na przemian śledzie, tarty chrzan i tarte buraki.
Zalej octową zalewą, schłodź w lodówce.
Smacznego !
Maja ♥
2 komentarze:
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
Ciekawy przepis.
Prześlij komentarz