Ostatnio wpadłam na pomysł, który można zrobić na ostatnią chwilę.
Kaki w syropie.
Ma bardzo świąteczny aromat. Przygotowanie zajmie wam 15 minut, a wygląd i smak na pewno sprawi komuś ogromną radość.
Składniki :
2 - 3 owoce kaki ( twarde), 2 gwiazdki anyżu, 1 kawałek kory cynamonu,
4 łyżki suszonej żurawiny, 1 laska wanilii,
2 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru
PrzygotowanieDo garnka wsyp cukier. Laskę wanilii przetnij wzdłuż ostrym nożem, wydłub ziarenka i dodaj do cukru. Wlej wodę dodaj cynamon i anyż i zagotuj. W tym czasie przygotuj średni słoik lub dwa mniejsze, koniecznie wyparzone. Kaki obierz cienko ze skóry i pokrój w plastry o grubości ok 5 mm.
Z każdego plastra wytnij wykrawaczką do ciastek świąteczny kształt: gwiazdkę, choinkę lub inny.
Owoc umieść w słoiku, dodaj żurawinę. Kiedy w syropie cukier się rozpuści, gotuj jeszcze chwilę i gorącym zalej kaki z żurawiną. Słoik zamknij lub zakręć ( w zależności od rodzaju słoika ).
Taki prezent można przechowywać nawet kilka miesięcy, ale kto by czekał... :)
Smacznego!
Maja ♥
1 komentarz:
Ciekawy przepis :)
Prześlij komentarz