Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 22 grudnia 2016

Kaki w syropie waniliowym z żurawiną i przyprawami...

Pomysły na jadalny prezent są dla mnie najlepsze. Osoba obdarowana smakołykiem zrobionym przez nas samych, poczuje się wyjątkowo. Ponadto będzie  miała szansę spróbować niecodziennego smaku, który wykreujemy. Najczęściej dajemy ciasteczka, nalewki, konfitury, galaretki lub inne przetwory.  Ja do tego jeszcze dokładam smakowe sole, cukry i różnego rodzaju kremy, masła czekoladowe, orzechowe lub domową granolę. Pomysłów mnóstwo.
Ostatnio wpadłam na pomysł, który można zrobić na ostatnią chwilę.
Kaki w syropie.
Ma bardzo świąteczny aromat. Przygotowanie zajmie wam 15 minut, a wygląd i smak na pewno sprawi komuś ogromną radość.






Składniki :
2 - 3 owoce kaki ( twarde),  2 gwiazdki anyżu, 1 kawałek kory cynamonu,
 4 łyżki suszonej żurawiny, 1 laska wanilii, 
2 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru



Przygotowanie
Do garnka wsyp cukier. Laskę wanilii przetnij wzdłuż ostrym nożem, wydłub ziarenka i dodaj do cukru. Wlej wodę dodaj cynamon i anyż i zagotuj. W tym czasie przygotuj średni  słoik lub dwa mniejsze, koniecznie wyparzone. Kaki obierz cienko ze skóry i pokrój w plastry o grubości ok 5 mm.
Z każdego plastra wytnij wykrawaczką do ciastek świąteczny kształt: gwiazdkę, choinkę lub inny.
Owoc umieść w słoiku, dodaj żurawinę. Kiedy w syropie cukier się rozpuści, gotuj jeszcze chwilę i gorącym zalej kaki z żurawiną. Słoik zamknij lub zakręć ( w zależności od rodzaju słoika ).


Taki prezent można przechowywać nawet kilka miesięcy, ale kto by czekał... :)



 



Smacznego! 
Maja



1 komentarz:

Paula pisze...

Ciekawy przepis :)